Geen aangiftes van journalisten tegen Brabantse boeren
Dat blijkt uit de antwoorden van minister Ferd Grapperhaus op Kamervragen van Joost Sneller en Marijke Beukering (D66).
Boeren weigerden tijdens een protest bij de drukkerij van DPG Media in Best, op 8 juli, weg te gaan, voordat ze de hoofdredactie te spreken hadden gekregen. De drukkerij van het Eindhovens Dagblad, BN/De Stem en Brabants Dagblad werd korte tijd geblokkeerd omdat boeren het niet eens waren met de berichtgeving over boeren en boerenprotesten. Ook zouden journalisten van Omroep Gelderland zich bedreigd voelen door leden van Farmers Defence Force.
Grapperhaus noemt agressie en geweld tegen journalisten onacceptabel, maar geeft aan dat er geen aangiftes bekend zijn bij de politie, van journalisten die tijdens de Brabantse protesten in juli bedreigd of agressief benaderd zouden zijn. „Journalisten behoren vrij, kritisch en onafhankelijk te kunnen werken om iedereen van objectieve en betrouwbare informatie te voorzien. Dit is een belangrijk fundament onder de democratie en de vrije samenleving”, schrijft Grapperhaus.
PersVeilig
Om de positie van journalisten te versterken is PersVeilig opgericht, een gezamenlijk initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het openbaar ministerie. Als een politieambtenaar ter plekke een strafbaar feit constateert, is hij/zij bevoegd direct in te grijpen en waar nodig iemand aan te houden. Tevens geldt dat als er sprake is van een strafbare gedraging gericht tegen een journalist het zaak is dat daar aangifte van gedaan wordt zodat er vervolging kan plaatsvinden. In dat geval gelden de opsporing- en vervolgingsafspraken zoals opgenomen in het ‘Protocol PersVeilig’ waaronder een prioritaire afhandeling van zaken en een hogere strafeis. Uit de antwoorden van Grapperhaus blijkt niet dat er aanhoudingen zijn verricht, boetes zijn uitgedeeld of aangiftes zijn gedaan.
Intimidatie
Sneller en Beukering noemen de blokkades bij de media ‘intimidatie’. Grapperhaus laat zich daar in zjin antwoorden verder niet over uit en verwijst naar de afspraken binnen PersVeilig. Wel benadrukt de minister dat journalisten in een vrije samenleving hun werk moeten kunnen doen zonder daarbij last te krijgen van intimidatie. „Als er sprake is van een strafbare gedraging gericht tegen een journalist dan dient hiervan aangifte te worden gedaan zodat vervolging kan plaatsvinden.” Die aangiftes zijn er met betrekking tot de blokkade in Best niet geweest.
Ook zijn er vanuit de stuurgroep 'Agressie en geweld tegen journalisten' geen signalen gekomen dat de stuurgroep of journalisten aanleiding zien om in gesprek te gaan over de gebeurtenissen tijdens de boerenprotesten. „Binnen PersVeilig wordt regelmatig aandacht besteed aan het veilig werken van journalisten. De bedreiging rondom de boerenprotesten is geen uitzondering. Dat is onder meer de reden dat PersVeilig is opgericht”, aldus Grapperhaus.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief