Schade Chinese importban Nederlands varkensvlees kan oplopen tot 100 miljoen euro
China verbood deze zomer de import van varkensvlees afkomstig uit de slachterijen van Van Rooi in Helmond en van 2 vestigingen van Vion (Groenlo en Boxtel). Westfort in IJsselstein, en Wellink Lekkerkerk BV, schortten zelf de import op. Inmiddels mogen Westfort en Wellink Lekkerkerk weer exporteren naar China en is ook Van Rooi weer goedgekeurd. Bij export van varkensvlees naar China gaat het voornamelijk om bijproducten van varkensvlees, zoals poten, staarten, oren en koppen.
Exacte schade
Precieze cijfers over het effect op de handelsstromen komen pas over een paar maanden beschikbaar. De waarde van de export van varkensvlees vanuit Nederland naar China was in 2019 ca. 465 miljoen euro volgens de Market Access Database van de Europese Commissie. De totale Nederlandse export van varkensvlees bedraagt op jaarbasis ca. 2,4 miljard euro.
De exacte schade die met de schorsing van de bedrijven is gemoeid, kan volgens Schouten op dit moment moeilijk worden aangegeven, maar zou in potentie tot zo’n 20 procent van de totale Nederlandse export van varkensvlees naar China kunnen oplopen. De laatste weken is er intensief overleg geweest tussen de betrokken vleesbedrijven, het ministerie van LNV, de vleessector (COV) en China om de grenzen weer open te krijgen. Chinese vertegenwoordigers hebben ook inspecties gedaan bij de betrokken bedrijven, wat leidde tot de intrekking van het importverbod voor Van Rooi, Westfort en Lekkerkerk. Schouten heeft geen indicatie dat andere producten dan varkensvlees onder de importban komen te vallen.
Covid-19 niet verspreid via voedsel
Er zijn volgens de minister ook geen bewijzen dat het Covid-19 virus of andere virussen die de luchtwegen aantasten worden kunnen overleven in voedsel of voedselverpakkingen. Zij baseert zich daarbij op onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Voedselautoriteit FAO van de Verenigde Naties.