Varkenspest in Duitsland officieel bevestigd
Gisteravond was er nog een lichte hoop dat het gevonden wild zwijn wellicht geen varkenspest zou hebben, maar die hoop is vanochtend de grond in geboord met de uitslag van het Duitse veterinaire Friedrich-Loeffler-Instituut (FLI). Het AVP-virus is duidelijk gedetecteerd in een karkas van wild zwijn dat in de gemeente Schenkendöbern in het zuidoosten van Brandenburg werd gevonden en bemonsterd.
Alle drie de monsters, die 's nachts door het FLI op het eiland Riems werden onderzocht, waren positief voor AVP. Het hoofd van de FLI, professor Thomas Mettenleitner, voegde eraan toe dat het een ernstig ontbonden karkas was van een twee tot drie jaar oude beer. Dus het virus is ouder en lijkt dus al langer in Duitsland aanwezig te zijn. Het is dus onduidelijk in hoeverre de ziekteverwekker al is verspreid.
Brandenburg definieert risicogebieden
De Duitse nationale crisiscommissie voor dierziekten, waarin de bondsgering en de deelstaten samenwerken, komt nu bijeen om verdere maatregelen te bespreken. De concrete maatregelen ter plaatse zullen door de deelstaat Brandenburg worden gecoördineerd. In de volgende stap moeten de door de nationale varkenspestverordening de beperkings- en risicogebieden nauwkeurig worden vastgesteld en gedefinieerd. Er zal worden geregistreerd hoeveel varkensbedrijven in deze beperkingsgebieden aanwezig zijn.
Maatregelen
Het primaire doel is om de verdere verspreiding van de ziekteverwekker tegen te gaan en de varkens in de regio zo goed mogelijk te beschermen tegen de insleep van het virus. In de gebieden waarvoor beperkingen gelden, zullen dan ook verdere maatregelen van kracht worden. Volgens de minister kan het gaan om een beperking van het verkeer van personen en voertuigen. Het afbakenen van bepaalde gebieden. Een tijdelijke beperking of verbod op de jacht in het risicogebied. Het creëren van jachtgangen. Een tijdelijke beperking of verbod op het gebruik van landbouwgrond.
Gevolgen export onduidelijk
Het doel moet volgens Klöckner nu zijn om de AVP-uitbraak te beperken tot een zo klein en duidelijk mogelijk afgebakend gebied, zodat het beginsel van regionalisering, dat al zeer effectief is gebleken voor de handel in varkens en varkensvlees binnen de EU, in werking kan treden. Het is nu nog onduidelijk welke gevolgen varkenspest zal hebben voor de export van varkensvlees.
De Commissie van de EU en de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) zijn al door het Duitse landbouwministerie (BMEL) op de hoogte gebracht van de varkenspestuitbraak. Het ministerie heeft ook al contact opgenomen met China, momenteel Duitslands belangrijkste afnemer van varkensvlees buiten de EU, en heeft hen op de hoogte gebracht.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrar Heute
Bron: BMEL