Export Duits varkensvlees naar China, Japan en Korea stopgezet
In feite kan momenteel geen varkensvlees naar China worden uitgevoerd, omdat er volgens de Duitse Vereniging van Varkenshouders (ISN) geen veterinaire certificaten meer worden afgegeven. Het Bondsministerie van Landbouw had echter al aangekondigd dat er gesprekken met onder andere China worden gevoerd om vrijstelling van de regels te krijgen. Het is echter niet te voorspellen hoe snel een dergelijke beslissing wordt genomen. De export van Duits varkensvlees aan China was onlangs nog goed voor ongeveer een kwart van alle Duitse varkensvleesexport.
Regels handelsovereenkomst
Landbouwminister Julia Klöckner heeft aangegeven dat de varkens en varkensvlees binnen de Europa grotendeels kan worden verhandeld en de beperkingen hebben geen gevolgen voor bedrijven in heel Duitsland; hooguit voor varkenmmshouders in het getroffen gebied. Hoewel de handel in de Europese Unie grotendeels kan worden gehandhaafd, zijn er andere regels in landen buiten de EU, geeft ISN-directeur Torsten Staack in de Duitse media aan. Voor de export van dierlijke producten worden met de afzonderlijke landen handelsovereenkomsten gesloten die gekoppeld zijn aan gezondheidsvoorschriften. De geldende regels voor de handel in varkensvlees met China en andere Aziatische landen bepalen dat er zich in Duitsland geen ASF-zaak mag voordoen.
Volgens deze veterinaire overeenkomst zou er eigenlijk een blokkade moeten zijn. De vraag is nu wat er nu precies gebeurt. De Chinese veterinaire autoriteiten hebben nog geen officiële beslissing genomen of er nog varkensvlees geleverd mag worden. Omdat China zelf zwaar door de varkenspest werd getroffen, is de vraag naar exportgoederen de afgelopen maanden sterk gestegen, waardoor flexibeler regelgeving mogelijk zou kunnen zijn. Of er alleen regionale beperkingen komen en dat individuele bedrijven in Duitsland mogen blijven exporteren naar China, zal nu afhangen van de besprekingen van het Duitse ministerie met China en andere Aziatische landen.
Hervatten export essentieel
De Duitse vleesindustrie (VDF) gaat ervan uit dat de leveringen aan bijvoorbeeld China, Japan en Korea op dit moment volledig stilvallen. Het zijn vooral producten waar in Duitsland niet veel vraag naar is die onder een exportverbod vallen. Dit zijn onder meer poten, oren, staarten en botten. Onderdelen die op de Aziatische afzetmarkten als een delicatesse worden gezien. Als gevolg van het exportverbod kunnen deze meestal niet meer als voedsel op de markt worden gebracht. Hierdoor is een sterke invloed op de afzetstromen van de varkensvleesmarkt te verwachten.
De VDF vindt het daarom essentieel dat naast een efficiënte ziektebestrijding zo snel mogelijk afspraken worden gemaakt met derde landen om de handel in varkensvlees te hervatten, zodat varkensvlees vanuit de andere regio's in Duitsland geëxporteerd kan worden.
Daling varkensprijs
Inmiddels is de Duitse varkensprijs ook gezakt. Direct na de vaststelling dat er varkenspest in Duitsland was uitgebroken, reageerde de varkensmarkt. Er werden varkens aangeboden voor 1,30 euro. Ze werden aangeboden op marktplaats van Teleporc: 680 stuks. Volgens Vion zou Duitsland een jaar niet meer naar China mogen exporteren. Alle hoop is gevestigd dat China de regio's in Duitsland accepteert.
Als dit niet gebeurt, gaat de prijs fors naar beneden en zullen vooral de biggen (en wellicht ook de varkens) in Nederland in deze daling meegaan. Vanwege de onzekerheid van veel marktpartijen in verband met de bevestigde varkenspest in Brandenburg, is ook de veiling van de Internet Schweinebörse (ISB) vanaf vrijdag 11 september om 11 uur tijdelijk opgeschort.
Politieke steun noodzakelijk
De Duitse landbouworganisaties hebben ook hun bezorgdheid uitgesproken. Klaus Wagner, voorzitter van het Thüringer Bauernverband (TBV), maakt zich zorgen over een daling van de prijs van varkensvlees, dat voor veel varkenshouders problemen zal opleveren. Tegen de achtergrond van de coronapandemie zouden de gevolgen van de AVP juist bijzonder ernstig kunnen zijn. De lage prijs, die boeren voor hun vleesvarkens kregen, was volgens Wagner te wijten aan de coronapandemie en de daarmee samenhangende sluiting van de Tönnies in de afgelopen maanden. De nu gevreesde prijsdaling kan de varkensvleessector economisch weer hard treffen. Boerenorganisatie roepen daarom op tot politieke steun. De premier van de deelstaat Brandenburg, Dietmar Woidke, heeft al aangegeven dat hij de varkenshouders in het beperkingsgebied wil bijstaan als zij in (financiële) problemen komen. In het risicogebied met een straal van 15 kilometer liggen zeventien varkensbedrijven. Die bedrijven zitten voorlopig op slot.
Oud virus uit 2014
Verder zijn er inmiddels verschillende bekende maatregelen uitgevoerd om te zorgen dat de varkenspest zich niet verder kan verspreiden. Vooralsnog is er ook nog geen ander wild zwijn met varkenspest gevonden. Klöckner geeft ook aan dat het karkas van het besmette wild zwijn grotendeels was vergaan, en dat geeft aan dat het om een ‘oud’ geval gaat. Uit onderzoek is inmiddels ook gebleken dat het om een virus-variant gaat die in 2014 is geregistreerd. Het is daardoor heel goed mogelijk dat het wild zwijn geen andere zwijnen op Duits grondgebied heeft kunnen besmetten.