Column: Nederland moet, mag en kan profiteren van varkenspest in Duitsland
Varkenspest in Duitsland. Dat is niet best, maar dan komt het bericht dat het om een zwijn gaat dat al langere tijd geleden is gestorven en waarschijnlijk nog voor de plaatsing van het hek de Poolse grens is over gestoken. Na de eerste schrik kon het misschien nog wel eens gaan meevallen. De Duitse markt reageert echter direct met min 20 centen; in de hoop dat alle varkens worden geslacht. Dit komt hard aan.
Voor 20.000 varkens moet een andere afzet gevonden worden
Nu een paar dagen na het nieuws ga je er toch nog even over nadenken. Het virus is dus al een klein half jaar in Duitsland en in al die tijd heeft alles dus gewoon zonder beperkingen doorgedraaid. Het hek langs Polen doet zijn werk. Dus het is nu vooral de paniek die zorgt, dat wat de varkensprijs betreft, alles fout gaat. Ik ga er van uit dat er landen zijn die afhaken in de import van Duits varkensvlees. Duitsland is echter ingedeeld in regio's en ik denk dat dit zijn werk gaat doen. De export naar China kan snel worden hervat; alleen zal het gezondheidscertificaat voor de export moeten worden aangepast.
Welke gevolgen gaat de ‘uitbraak’ van varkenspest voor Nederland hebben? In ieder geval zal met het nieuwe prijsverschil de export van vleesvarkens naar Duitsland nagenoeg stilvallen. De laatste weken waren dat amper 20.000 varken. Voor deze varkens moet een afzet worden gevonden. Ze zouden in Nederland kunnen worden geslacht. Zeker omdat hier de slachtcapaciteit er wel voor is, maar er zijn inmiddels ook andere landen die onze varkens in Corona tijd hebben gekocht. Voor de vleesmarkt in Europa zal het de komende weken wel even wat inschikken worden, omdat Duitsland op de EU-markt meer varkens wil afzetten. Op de wereldmarkt zullen er evenwel gaten vallen. Hier kan Nederland nu maximaal van profiteren en dat is niet iets waarover we een dubbel moraal hoeven te hebben met een knagend geweten over de een-zijn-dood-en-de-ander-zijn-brood sentiment. Als we namelijk naar de geschiedenis kijken, hebben alle ons omringde landen destijds ook maximaal geprofiteerd van de ziekteproblemen in Nederland. Waarom zou dit nu voor de Nederlandse varkenssector niet mogen gelden?
Laat de varkenshouder eens profiteren voor al het werk
De vleeshandel zal het liefst de varkensprijs met Duitsland mee willen laten zakken om zo hun marge nog veel groter te maken, maar ik denk in kansen. De Nederlandse varkenshouders moeten juist nu kunnen profiteren van de kans die er nu ligt. Puur om het feit dat Nederland het gezondheidscertificaat voor de export er wel bij kan doen; vrij van varkenspest. Mijn advies is voor ieder die met varkens werkt en er in handelt: Haal even wat dieper ademhalen, denk in kansen en laat de varkenshouder eens profiteren voor al het werk. Voor Duitse collega's wil ik zeggen: Laat je de kop niet gek maken. Brachten de varkens 20 centen minder op toen ze door corona niet naar China konden? Nee. Dus er wordt nu op de angstgevoelens in gespeeld om de zakken te vullen van de vleesverwerkers.
De Boerenvarkensprijs doet het enige juiste dat we op dit moment kunnen doen en dat is een nuchtere pas op de plaats te maken en gewoon een onveranderd te noteren van 1,54 euro. Het zou goed zijn als Nederlandse slachterijen dit voorbeeld de komende week zouden volgen.
Paniek op de biggen markt
Het zou mooi zijn als we de paniek ook weg konden nemen voor de zeugenhouders en biggenmarkt, maar dat wil nu even niet. De handel maar ook varkenshouders zullen nu namelijk een afwachtende houding aannemen en dit betekent dat er in de komende week de biggen niet kunnen worden geplaatst. Bovendien gaan er elke week tussen de 80.000 en 90.000 biggen vanuit Nederland naar Duitsland.
De vraag is nu: Hoe afwachtend blijven ze in Duitsland? De Duitse VEZG laat er geen misverstand over bestaan en liet de prijs daar direct met min 12 euro dalen. Buitenlandse handelaren zien dit nu ook en zullen volgende week zeer zeker ook fors minder gaan bieden voor Nederlandse biggen. De prijs zal ook hier gaan dalen. De Boerenbiggenprijs laat de prijs daarom zakken met min 5 euro naar 30 euro en hoopt hiermee een bodem te hebben gelegd. We hopen en verwachten dat als we een week verder zijn het wel eens kan gaan mee vallen.