Duitse vleesverwerker blijft 1,47 euro uitbetalen en veroordeelt daling
Op hun website en in een brief aan hun klanten schrijft Fuss-eigenaar Robert Knauer: „We kunnen niet begrijpen wat deze prijsdaling wil of zou moeten bereiken. Verder zijn wij van mening dat voor deze prijs niemand biggen of zelfs varkens goed kan mesten. Daarom heeft de Fleischmarkt Fuss besloten om de notering van haar boeren vanaf week 37 te ‘bevriezen” totdat de prijs is hersteld. We keuren deze waanzin die sommige slimme mensen hebben bedacht niet goed. Natuurlijk zullen we onze verkoopprijzen niet naar beneden kunnen bijstellen, althans niet met betrekking tot onze eigen producten. We reageren natuurlijk wel op prijsschommelingen volgens de markt. We hopen dat u begrijpt wat we doen en dat u onze boeren steunt. Want als de prijsverlaging verder doorzet, zou het zeker niet verwonderlijk zijn als sommige zeugen- of vleesvarkenshouders stoppen. Dit zou uiterlijk in het voorjaar van 2021 gevolgen hebben voor Duitse biggenproducenten en de daaruit voortvloeiende marktprijzen voor varkens.”
Bedenkingen bij prijsdalingen
Met de brief laat de kleine Beierse slachterij zien dat juist in tijden van nood ook aan de boeren gedacht moet worden en niet alleen in eigen belang. Bovendien zou een forse prijsdaling wel eens een boemerangeffect kunnen hebben voor de Duitse varkensketen. Fuss is daarom niet de enige slachterij die zich zorgen maakt om de prijsdaling. Ook het slachtbedrijf Tönnies uit zijn bedenkingen bij de prijsdalingen op de varkensmarkt. In Rheda-Wiedenbrück wordt het Chinese exportverbod voor boeren en Duitsland als vestigingsplaats als een harde klap gezien.
In een verklaring stelt de slachterij: „We moeten de prijs voor de boeren nu stabiliseren. Een langdurige prijsdaling zou familiebedrijven hard treffen. We hebben ook een onderscheid nodig tussen Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen en gedomesticeerde varkens. We moeten de Chinese autoriteiten ervan overtuigen dat de zeer hoge bioveiligheid op onze boerderijen de varkens beschermt tegen de besmetting van het virus. En ten derde hebben we een regionalisering van de beperkte gebieden nodig. Een besmet wild zwijn in Brandenburg mag de export vanuit heel Duitsland niet verhinderen.”
Vleesindustrie vraagt Merkel om hulp
Ondertussen heeft de Vereniging van de Vleesindustrie (VDF) bondskanselier Angela Merkel om hulp vraagt vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland. „De grootste afnemer van varkensvlees uit Duitsland buiten de EU is momenteel China. Het zou zeer effectief zijn als de bondskanselier er bij de Chinese regering op zou aandringen om ervoor te zorgen dat China weer invoer uit onaangetaste regio's in Duitsland zou toestaan”, luidt de reactie van VDF.
Duitse marktdeskundigen geven aan dat de Chinese lockdown weliswaar bitter is, maar geen reden tot paniek. De varkensvleesstroom in Duitsland is pas voor een heel klein district in de deelstaat Brandenburg veranderd en tweederde van de export vindt zijn weg binnen Europa. Volgens officiële statistieken was het in de eerste helft van 2020 ruim 860.000 ton.
Bij export naar derde landen ligt de situatie anders, omdat deze uitgaan van landsgrenzen. Duitsland is al voor veel export uitgesloten. China, Zuid-Korea, Japan en Mexico staan niet langer de invoer van varkensvlees uit Duitsland in het land toe. In de eerste helft van 2020 exporteerde Duitsland ongeveer 540.000 ton van alle soorten varkensvlees naar derde landen. Dit komt overeen met ongeveer 15 procent van de productie. Hiervan gaat bijna 70 procent alleen naar China. Zuid-Korea is daar met net geen 10 procent. De rest is verdeeld in veel kleinere hoeveelheden.
Andere landen nemen export over
Het importverbod van China is bijzonder onbehaaglijk, want de export in de eerste helft van 2020 bedroeg ongeveer 380.000 ton: bijna 60 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Andere landen als Nederland en Spanje zullen nu in de kloof springen. Met 455.000 ton realiseerde Spanje een toename van de export naar China met ongeveer 140 procent. De VS konden hun Chinese export verviervoudigen tot 480.000 ton.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Fuss, Agrar Heute, SUS-online