Vier nieuwe besmettingen in Duitsland en een ziek zwijn gedood
De stille hoop was nog gevestigd dat het wellicht om een enkel besmet wild zwijn ging dat al langere tijd geleden ziek was en voor het oprichten van het hekwerk, de Poolse en Duitse grens was overgestoken. Met de vondst van nieuwe besmetting is die hoop vervlogen.
Wellicht zes besmettingen
De eerste onderzoeken van het laboratorium Berlijn-Brandenburg bevestigden het vermoeden van varkenspest. De testresultaten van de tweede monsters door het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) op het eiland Riems zijn nog in behandeling. Volgens Minister van Consumentenbescherming Ursula Nonnenmacher bevinden alle locaties zich in het reeds afgebakende bedreigde gebied in de gemeente Neuzelle in het district Oder-Spree. Als de FLI de vermoedelijke gevallen bevestigt, zou het aantal positieve ASF-bevindingen toenemen tot zes. Het eerste besmette karkas van wilde zwijnen werd woensdag vorige week gevonden in het oostelijke district Spree-Neisse in Brandenburg.
Mobiele elektrische afrastering
In het weekend is tevens rond de kernzone een mobiele elektrische afrastering van 12 kilometer geplaatst. Delen van het district Spree-Neisse en de twee aangrenzende districten Dahme-Spreewald en Oder-Spree worden nu beschouwd als een beperkingsgebied. Volgens de autoriteiten zijn er ongeveer 15.000 varkens op 50 boerderijen in het gebied, waarvan de grootste boerderij 5.000 varkens houdt. Het is de boerderijen verboden hun varkens te verplaatsen, met enkele uitzonderingen. De lokaal verantwoordelijke dierenartsen kunnen deze bijvoorbeeld afgeven voor transport naar het slachthuis.
Zoektocht naar wilde zwijnen
De Duitse overheid heeft ook een film online gezet hoe boswachters en andere deskundigen naar wilde zwijnen zoeken en hoe het proces verloopt als er wilde zwijnen zijn gevonden.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Duitse Ministerie van Milieu