Slachterij Vion mag weer varkensvlees naar China exporteren
De Vion-locaties in Boxtel en Groenlo stonden op de lijst van geschorste bedrijven. De slachterij is blij met het terurkrijgen van het exportcertificaat. „Het is belangrijk voor Vion om China als afzetmarkt terug te hebben. Het exportaandeel naar Azië op de totale afzet in volume van Vion is substantieel en hiervan is een groot deel bestemd voor China", aldus COO John de Jonge. „Het hervatten van de afzet naar China komt vanaf nu weer op gang en dat is belangrijk voor de vierkantsverwaarding van het vleesvarken."
De Jonge verwijst ook naar de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. „Die leidt tot grote onzekerheid en de afzet van slachtrijpe varkens staat onder druk. Een wereldwijd complementair afzetportfolio is dan ook essentieel."
Vion inventariseert of het slachttempo de komende weken mogelijk omhoog kan gaan. „We zijn volop bezig om ons opnieuw op te stellen voor China en we bekijken de komende weken welke volumes daarbij horen", laat een woordvoerder weten na aanvullende vragen.
Vion wil niet zeggen of het terugkrijgen van de erkenning invloed gaat hebben op de varkensprijs de komende weken. Het verwijst naar de bekendmaking van de nieuwe prijzen op aanstaande maandag met een bijbehorende toelichting.
Schade door importstop miljoenen
De Chinese importstop van varkensvlees uit Nederland kan oplopen tot een schade van 100 miljoen euro aan exportwaarde. Dat schrijft minister Carola Schouten van landbouw in antwoord op Kamervragen van VVD-Kamerlid Arne Weverling. Exacte cijfers van het effect op de handel komen over een aantal maanden beschikbaar. Deze zijn volgens de minister nog niet beschikbaar.
De waarde van de export van varkensvlees vanuit Nederland naar China was in 2019 ca. 465 miljoen euro volgens de Market Access Database van de Europese Commissie. De totale Nederlandse export van varkensvlees bedraagt op jaarbasis ca. 2,4 miljard euro.
Azië is voor Nederlandse slachterijen een belangrijke handelspartner. Bij de export van varkensvlees naar China gaat het vooral om bijproducten, zoals koppen,oren,poten en staarten. Op de Europese markt is daar nauwelijks vraag naar.
Importban eind juni
De Chinese overheid was eerder dit jaar bang voor de verspreiding van Covid-19 via voedsel. Nadat bij Vion en Van Rooi besmettingen van het virus onder personeel plaatsvond, besloot China om eind juni een importban voor de twee locaties van Vion en voor Van Rooi Meat op te leggen. Westfort en de firma Wellink Lekkerkerk zette zichzelf op de lijst van geschorste bedrijven.
De afgelopen weken is er intensief overleg geweest tussen de betrokken slachterijen, het ministerie van LNVB, de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en China om de grenzen weer te openen. De Chinese overheid heeft ook een video-inspectie gedaan om de situatie in de slachterijen te bekijken en een oordeel te vellen over de voedselveiligheid. De zelfgeschorste bedrijven Westfort en Wellink Lekkerkerk kregen op 21 augustus eerste de China-erkenning weer terug. Op 28 augustus volgde Van Rooi Meat.
Volgens de minister zijn er geen bewijzen dat Covid-19 overleeft in voedsel of voedselverpakkingen. Zij baseert zich daarbij op onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Voedselautoriteit FAO van de Verenigde Naties.