Column: Varkensprijs gaat komende weken positief gecorrigeerd worden
Begin juli klapte de prijs hard naar beneden, omdat China de grens sloot door de coronabesmettingen bij personeel van diverse slachterijen. Nu China de grens weer heeft geopend, gebeurt er niks. Slachterijen blijven stil om nog zo lang mogelijk te profiteren van de voor hun betere marktomstandigheden. Als er verlaagd kan worden, zijn ze er als de eerste bij, zoals nu weer met de varkenspest in Duitsland. Handelaren gaven vrijdag gelukkig wel aan dat er een verhoging aan zit te komen, maar dat gaat nog over de onnodige verlaging door de AVP-angst. Dus wie weet, worden we komende week positief verrast door een verhoging of eigenlijk een correctie van de prijs door meerdere slachterijen. De Boerenvarkensprijs heeft niks te corrigeren en moet het deze week nog doen met een onveranderde notering op 1,54 euro.
Vooruitzicht blijft goed
Dat de vooruitzichten goed zijn, is duidelijk nu China alle blokkades voor Nederlandse slachterijen weer heeft opgeheven. Dit kan niet helemaal gezegd worden over de West-Europese varkensvleesmarkt. Natuurlijk is er wat meer druk nu Duitsland even niet buiten de EU kan exporteren. Maar of de druk nu zo heel groot, is valt te betwijfelen. Ik zie dat de prijs deze week in Frankrijk met 0,7 cent is gedaald. Hier wordt de prijs bepaald door de veiling en wellicht dat deze voldoende invloed heeft om snelle daling te voorkomen. Het zal namelijk en wellicht even een paar weken duren, voordat Duitsland weer naar China kan exporteren en de druk weer minder wordt. De onderhandelingen zijn al bezig en met het indelen van Duitsland in regio's denk ik dat het wel lukt; ook al omdat China veel vlees nodig heeft en er veel uit Duitsland naar dit land toe gaat.
Nog even terug naar Nederland. De prijs van de onderdelen zijn al twee weken onveranderd. Ook na de daling van de varkensprijs vorige week en dat zegt veel. De gewichten zijn inmiddels gedaald van boven 99 kilogram naar beneden 98 kilogram en met twee weken van net boven de 300.000 geslachte varkens is er amper sprake van een overaanbod. Er is nog wel een probleem voor de varkens, die normaal naar Duitsland gaan. Niet dat ze er niet heen mogen, maar de prijs past niet en daarom worden er andere plekken voor deze varkens gezocht. Het zou een goede zaak zijn als dit probleem komende week wordt opgelost, want dan staat er helemaal niks meer in de weg van een prijsstijging.
Vooruitzichten biggen net allemaal even iets beter
De biggenmarkt weet zijn plek weer na de zeer forse daling van vorige week. Het aanbod is nog steeds groot, maar de vooruitzichten zijn net allemaal even iets beter. De gevolgen van de AVP lijken mee te vallen en de varkensprijzen zullen op korte termijn weer stijgen. Daarom houdt de Boerenbiggenprijs deze week zijn notering op onveranderd van 30 euro. Het zal nog wel even een paar weken duren, voordat de prijs weer gaat stijgen. Maar de bodem is bereikt en dat is soms ook wat waard.
Wat is een contract waard?
Afgelopen week sprak ik een collega uit Duitsland die zijn varkens rechtstreeks aan de slachterij verkoopt. De prijs is een gemiddelde van meerdere weken en jullie raden het al. De slachterij wil nu van deze prijs af om te kunnen betalen op de weekprijs. Dit is dus direct een forse daling van de prijs voor hen. Wel kwam de mededeling dat ze weer kunnen instappen als de omstandigheden beter zijn. Dit betekent vanaf dat moment eerst nog lagere prijzen. Dat deze collega ‘nee’ heeft gezegd, is logisch en hij was niet de enige. Als de slachterij door wilde zetten, zou en gang naar de rechtbank volgen; ook al omdat niks over calamiteiten in het contract staat. Succes daar.
AVP Duitsland en Polen
Duitsland heeft inmiddels de teller al op 13 AVP gevallen staan en hier zal het wel niet bij blijven. Laten we hopen dat ze in het gebied snel alle zwijnen zullen opruimen om niet over een jaar nog pestgevallen te moeten vinden en ook om zo het besmettingsgevaar te reduceren. In Polen wordt de situatie alleen maar slechter. Deze week is er weer een varkensbedrijf besmet, die tussen de beide grote besmettingsgebieden in ligt. Daarmee is Polen voor de helft van zijn oppervlak een besmet gebied. Dat ze het virus niet onder controle hebben, is duidelijk en dat krijgen ze ook niet. Ik snap uit handelsbelang voor de korte termijn dat we er nog varkens en biggen heen brengen, maar ik denk dat het goed zou zijn om met elkaar van gedachten te wisselen om Polen tot verboden gebied te verklaren