Zeven nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest; Duitse minister steunt varkenshouders
De Duitse instanties zoeken dagelijks naar dode wilde zwijnen in Oder-Spree, nabij de Poolse grens. Rondom het district is een kernzone ingesteld met een omtrek van 60 kilometer. De totale oppervlakte is 150 kilometer. Sinds zondagavond is het hele gebied elektrisch omheind. „Dit is een enorme prestatie van alle betrokkenen, die ieders respect verdient", zegt Petra Senger, dierenarts in het district Oder-Spree.
Volgende stap
Met de voltooiing van het hek rondom het kerngebied zetten de instanties een volgende stap. Zo wordt de zoektocht naar wilde zwijnen ook uitgebreid naar het gebied buiten de kernzone. Hierbij maken de partijen ook gebruik van drones en voor het eerst werden maandag ook vier speciaal getrainde honden ingezet. Deze zijn uitgerust met een veiligheidsvest en gps-zender.
De viervoeters zijn getraind om te zoeken naar dode wilde zwijnen. „Vooral in het struikgewas van bosgebieden zijn de honden zeer efficiënte helpers. Het is buitengewoon moeilijk om daar met menselijke kettingen te zoeken. De zoekhond gaat echter niet naar het karkas, zodat hij of de hondengeleider het virus niet doorgeven.", aldus dierenarts Petra Senger.
Steun aan varkenshouders
Julia Klöckner, de federale minister van Landbouw, heeft steun toegezegd aan varkenshouders in Duitsland als de markt daar om vraagt. „We laten de boeren niet alleen in deze bijzondere situatie”, vertelde de minister tijdens de politieke Bondsdag. Andere coalitie-en oppositiepartijen riepen woorden met dezelfde strekking.
De minister noemde steun voor particuliere opslag als oplossing voor het marktprobleem. Volgens Klöckner is het belangrijk om hier het juiste moment voor te vinden omdat de koelcellen nog goed gevuld zijn met exportgoederen. Ook is de minister bereidt om directe financiele hulp te bieden. Liquiditeitsprogramma's zouden gericht moeten worden opgezet. „Een gezamelijke inspanning is nodig om de crisis het hoofd te bieden", zei Klöckner.
Export
De export in Duitsland ligt nog steeds op zijn gat. Brazilië, Argentinië, Mexico, Japan, Zuid-Korea en China hebben de grenzen voor varkensvlees uit Duitsland nog steeds gesloten. In de eerste helft van het politieke jaar ging met 544.000 ton varkensvlees en zijn bijproducten, 40% van alle Duitse export naar de staten. Dat meldt het Duitse marktbureau AMI. De bijproducten zoals koppen, oren en staarten, zijn volgens het marktbureau 'onverkoopbaar' in Europa. In China zijn het delicatessen.
Export vanuit vrije regio's
Duitsland is nog steeds op hoog niveau in overleg met de handelspartners, waaronder China. Volgens de Producten Organisatie Varkenshouderij (POV) verwacht Duitsland deze week te horen of regionalisatie wordt goedgekeurd, zodat export vanuit AVP-vrije regio's wel kan plaatsvinden. De POV voert internationaal overleg over de aanpak van AVP.
Ook de Rabobank verwacht dat. „De omvang van de Duitse sector is een reden om te verwachten dat handelspartners buiten de EU in dit geval anders reageren en regionalisering accepteren", zo laat de bank weten in een update.