D66 gaat de verkiezingen in met 'Meer huizen, minder landbouw'
„Mensen zijn vrij als ze de ruimte hebben", stelt het D66-programma. „Als ze in een land wonen dat niet door droogte en overstromingen geteisterd wordt. Als hun leefomgeving schoon is en genoeg natuur biedt."
Maar vrijheid betekent toch ook dat je weet dat er voldoende voedsel is, en dat je voedsel veilig is?
„We zijn de tweede agro-exporteur ter wereld", vertelt De Groot. „Nederland krijgt geen tekort aan voedsel."
Nederland misschien niet, maar andere landen wel. Neem China - Chinezen kopen ons melkpoeder omdat ze hun eigen producten niet vertrouwen.
„Maar de verantwoordelijkheid om de Chinese bevolking van veilig voedsel te voorzien ligt in de eerste plaats bij China zelf. Als wij daaraan kunnen bijdragen is dat prima, maar het is niet onze verantwoordelijkheid.
Nederland heeft één verantwoordelijkheid, en dat is om te zorgen dat de landbouw die we hebben nog generaties mee kan. Kijk, als je het hebt over voedselzekerheid, moet je beseffen dat de huidige manier van voedsel produceren dat niet is. Als de groeiende wereldbevolking zou worden gevoed volgens het huidige Nederlandse systeem, dan hebben we drie aardbollen nodig. Het huidige systeem is te verspillend. Dat is niet houdbaar, dat biedt geen voedselzekerheid."
D66 kiest actief voor minder landbouw. Meer woningen, meer mobiliteit, meer natuur - maar minder landbouw.
„Kijk eens naar de andere verkiezingsprogramma's. Alle partijen pleiten voor meer woningen. Maar die zullen toch ergens gebouwd moeten worden. En er moeten wegen worden aangelegd tussen die woningen. D66 is daar eerlijk in. De landbouw zal een stapje terug moeten doen. Dat is de consequentie als je meer wilt bouwen.
Maar de landbouw zal ook anders moeten werken. Die kan niet op dezelfde voet door blijven gaan, maar dan kleiner. We moeten naar een andere visie op landbouw, waarbij er toekomst is voor de boer. En de boer moet ondersteund worden bij die omslag.
We moeten in Nederland een landbouwmethode krijgen waar nog generaties boeren mee door kunnen. En dat komt niet zozeer op het aantal hectares aan, maar op wat we met die hectares doen.
D66 pleit voor minder regels, maar voor beprijzing van de uitstoot van broeikas- en stikstofgassen. Daardoor kunnen boeren zelf bepalen welke maatregelen het best binnen hun bedrijf worden toegepast. En we willen ook een mineralenbalans op bedrijfsniveau, zoals de Commissie-Remkes heeft voorgesteld. Dat geeft boeren inzicht in hun milieuprestaties.
De toekomst van Nederland is kringlooplandbouw, dat heb ik eerder gezegd. En daar zet D66 in zijn verkiezingsprogramma ook op in."
Dat was toch ook de inzet van dit kabinet?
„Ja. Er is ook geld voor vrijgemaakt, er zijn nog geen stappen gezet. De bakstenen liggen klaar, zeg maar, maar er wordt nog niet gebouwd. Dat moet wat D66 betreft nu wel snel gebeuren. De Stikstofwet komt eraan, de Mestwet - als Kamer moeten we die snel behandelen.