Duitse politie zoekt urenlang naar illegaal tewerkgestelde arbeiders in vleessector
In totaal werden er invallen gedaan bij zo'n 72 woonruimtes en bedrijfspanden. Deze gebouwen bevinden zich in Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, in Berlijn en Saksen. De invallen zijn een resultaat van maandenlang onderzoek naar bendesmokkel van met name Roemeense burgers. Deze zouden als nepstudenten naar Duitsland zijn gebracht met valse documenten. Vervolgens werden deze in slachthuizen ingezet. De opbrengst van het illegale verdienmodel leverde 1,5 miljoen euro op. Dat melden Duitse media. Naast Roemenen gaat het ook om mensen uit Belarus, Oekraïne, Kosovo en Roemenie.
De politie heeft bij de invallen laptops, smartphones en zakelijke documenten in beslag genomen als bewijsmateriaal voor nader onderzoek. Ook troffen agenten kamers aan waar zes arbeiders in een twee of driekamerappartement moesten slapen. Tönnies zou volgens nieuwssite Der Spiegel ook illegaal personeel van één van de uitzendbureau's hebben ingezet. De slachterij zelf ontkent tegenover de media dat het last heeft gehad van de inval.
Strengere gels voor slachthuizen
Na de Covid-19-uitbraken in slachthuizen nam de Duitse regering een wetsvoorstel aan waarmee het pleit voor strengere regels. Zo staat in het nieuwe wetsvoorstel dat grote slachterijen vanaf 2021 alleen nog eigen personeel in dienst mogen hebben. Ze mogen geen gebruik meer mogen maken van uitzendkrachten, onderaannemers en koppelbazen. De consturctie wordt als één van de oorzakengezien van de Covid-19-gevallen in de slachthuizen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Politie Noordrijn-Westfalen
Bron: Der Spiegel