Vijf voordelen van vaccineren
Voordelen van vaccineren
- Zeer effectief: na vaccinatie verbetert de kwaliteit van de darmgezondheid snel en aanzienlijk[1],[2];
- Gevaccineerde biggen bereiken het marktgewicht zeven dagen eerder[3];
- De sterfte neemt af;
- De biggen zijn gezonder en wegen tot wel 1 kilogram meer aan het einde van de opfokfase[4],[5]. Dit kan resulteren in 2 kilogram extra slachtgewicht[6];
- Het antibioticagebruik daalt[7].
Vaccineren kan gemakkelijk via de losse drinkwaterbakjes in de hokken. Op bedrijven waarbij het om kleine groepen biggen gaat, kan ook drenchen een oplossing zijn. In alle gevallen is het belangrijk om te zorgen dat de biggen drie dagen antibioticavrij zijn. Bij toediening via het drinkwater is het belangrijk om zeker te weten dat het water schoon is en dat de biggen er genoeg van opnemen.
Alternatieven voor vaccinatie
Er zijn ook andere manieren om speendiarree te voorkomen, zoals aanpassingen aan het voer. Sinds het verbod op het gebruik van zinkoxide (in Nederland is dit al van kracht, in België vanaf volgend jaar) zijn de mogelijkheden echter beperkt. Preventieve maatregelen zoals betere hygiëne en vroege detectie kunnen voor een verlaging van de ziektedruk zorgen. Als de ziektedruk echter te hoog is, zullen deze maatregelen op zichzelf niet effectief genoeg zijn. Bovendien wordt er vaak nog lang gewacht met ingrijpen. Al bij tekenen van milde diarree is het tijd om in actie te komen. Wil je aan de slag met detectie en diagnostiek? Elanco biedt gratis diagnostiek aan via uw dierenarts.
Lees meer over succesvol spenen in dit artikel, of bekijk de ervaringen van varkenshouder Breukers met het vaccineren tegen speendiarree.
PM-NL-20-0145
[1] Fairbrother JM and Gyles LG, 2012. Colibacillosis. In: Diseases of Swine. Zimmerman JJ, Karriker LA, Ramirez A, Schwartz KJ and Stevenson GW. Editors. 10th Edition. John Wiley and Sons, Inc.
Chapter 53, p 723-749.
[2] Luppi, A. et al. 2016. Porcine Health Management, 2:20. DOI: 10.1186/s40813-016-0039-9.
[3] Vangroenweghe, F. et al., 2018. Proceedings of the 10th ESPHM: 252.
[4] Piqué, J., et al., 2018. Investigation of production parameters in a commercial pig farms in Spain with post-weaning diarrhoea before and after the implementation of a live non-pathogenic
Escherichia coli vaccine (Coliprotec® F4/F18). 2018. Proceedings of the 10th ESPHM: 236.
[5] Elanco. Data on file.
[6] Purina report- “Each production phase impacts the next”. Retrieved from: https://www.purinamills.com/purinamills/media/PDF/Swine/Progress-to-Profit/Purina-Each-Production-Phase-Impacts-the-Next-3_16.pdf.
[7] Vangroenweghe, F. et al., 2018. Proceedings of the 10th ESPHM: 252.