Column: Slachterijen verhogen aantal slachtingen door grotere vraag
De prijs van de vleesvarkens blijft ook deze week onveranderd behoudens een correctie van de varkensprijs van Vion met 3 centen. Dit is in grote lijnen de situatie op de varkensmarkt. Wie verder kijkt, ziet toch een paar interessante ontwikkelingen. Het aantal geslachte varkens in week 38 was in Nederland 334.772. Dit is fors meer dan de drie weken ervoor met rond de 300.000 slachtingen en nog heel veel meer dan de tussen de 275.000 en de 290.000 in de weken van 28 tot 34.
De vraag naar varkensvlees is groot
Waarom worden er nu zoveel varkens geslacht? Natuurlijk niet voor het verlies en ook niet om de varkenshouder van de varkens af te helpen. Slachterijen voeren hun capaciteit op als er goed aan verdiend wordt. Daarom willen en gaan ze ook op de zaterdag te slachten. De vraag naar vlees is groot en daarom wordt alles gedaan om er zoveel mogelijk aan de haak te krijgen. Door deze extra slachtingen zal het aanbod verminderen en dan gaat het een keertje weer leuk worden voor de varkenshouder. Wordt trouwens ook hoog tijd. Boerenvarkensprijs heeft besloten zijn prijs niet aan te passen en blijft op onveranderd op 1,54 euro staan
Duitsland zit ook op normale slachtaantallen met vorige week op 876.000, maar met een oplopend slachtgewicht. De Duitse markt heeft het nog steeds over een ruim aanbod met niet altijd voldoende personeel bij de slachterijen om het aanbod op te nemen. Nederlandse varkens die worden aangeboden bij Duitse slachterij vinden moeizaam een plaats, maar gaan er wel weer wat vaker naar toe. Op de marktplaats naast de Duitse Teleporc vinden vleesvarkens voor de prijs van 1,19 euro toch nog vaak een plek bij de slachterij. Verder in Europa zien we alleen België een prijsdaling van 2 centen. De rest van de lidstaten is onveranderd gebleven, behalve Italië waar de vleesvarkens in prijs blijven stijgen. Kijken we dan naar de onderdelen dan is het beeld wat positiever. Een aantal onderdelen stijgen in prijs waarvan de buiken het meest plus 5 centen, maar de schouders dalen weer met 2 centen. In totaal brengt het varken aan onderdelen wel weer meer op.
Biggenmarkt erg chaotisch geworden
Op de biggenmarkt wordt de situatie met de dag chaotischer. Het aanbod is veel te groot voor de vraag en ook al gaan er biggen naar Italië, Kroatië en Polen en zelfs meer dan 25.000 naar Spanje. Dit alles kan niet voorkomen dat er grote partijen biggen blijven liggen en daar worden prijzen voor geboden op de vrije markt van 22 tot 25 euro. Al met al niet best en de vooruitzichten zijn ook nog niet veel beter. Boerenbiggenprijs daalt met 2,50 euro naar 27,50 euro. De Duitsers houden hun WeserEms biggenprijs volgende week op onveranderd, maar de biggenmarkt wordt daar omschreven als zeer moeilijk.