Nederland kan profiteren van grote Chinese vraag naar varkensribbetjes
Het dreigende tekort aan varkensribbetjes stuwt de prijzen voor het varkensvleesproduct omhoog. Werd in China vorig jaar nog maar 70 cent per kilo betaald, inmiddels loopt de prijs op tot boven de 5 euro per kilo, meldt Reuters.
Restaurants
Chinese restauranteigenaren zitten met de handen in het haar, omdat de ribbetjes voor hun onbetaalbaar dreigen te worden. De prijs van gerechten verhogen, willen ze niet omdat klanten na de Covid-19 pandemie nu net weer teruggekeerd zijn in de horeca. Restaurenteigenaren zijn bang dat klanten wegblijven als de prijzen te hoog worden.
Restaurants gebruiken meest geïmporteerde varkensvleesproducten omdat deze soms wel 10 keer zo goedkoop zijn als binnenlands varkensvlees. Bovendien kampt China al bijna 2 jaar met een groot tekort aan varkensvlees, vanwege de AVP in eigen land. Hierdoor is ongeveer de helft van de varkensstapel geruimd. China, dat ongeveer de helft van het varkensvlees ter wereld produceert, heeft de invoer in de eerste acht maanden van dit jaar met 134 procent opgevoerd om het tekort gedeeltelijk te compenseren.
Duitsland grootste leverancier
De prijzen van geïmporteerde ribben zijn meer gestegen dan andere delen van varkensvlees, juist omdat Duitsland zo'n grote leverancier is, zegt Liu Xiaofeng, algemeen directeur van adviesbureau Meat International Group. In mei verscheepte dit bedrijf alleen al bijna 20.000 ton spareribs naar China.
De prijzen voor spareribs zijn vorige week gestegen van 4,78 euro per kilo naar 5,54 euro per kilo. Binnenlandse ribben gaan van de hand voor ruim 6,50 euro per kilo.
Profiteren
De Verenigde Staten zijn weliswaar de grootste leverancier van varkensvlees aan China, maar spareribs worden in eigen land ook veel gegeten, zodat er weinig overblijft voor export naar China. Analisten verwachten dat Spanje, Denemarken en Nederland zullen profiteren van de stijgende prijzen in China.