Buurt en milieuclub willen stempel drukken op herbouw afgebrand varkensbedrijf in Agelo
„Ik heb iets verschrikkelijks meegemaakt. Nu proberen we het beter te doen en krijgen we zoveel weerstand. Dat gaat me boven mijn pet’’, zei Lansink maandag bij de Raad van State in Den Haag aan het einde van de rechtszitting.
Valentijn Wösten vecht namens MOB en buurtbewoners voor de hoogste bestuursrechter de vergunning aan. „We zijn realistisch, zo’n bedrijf krijg je niet weg. Maar we willen dat er binnen het bouwblok wordt gebleven. En er moet een meetprotocol komen waarmee de stank in de gaten worden gehouden.’’
Ramp
De Raad van State boog zich maandag over de vergunning die de gemeente Dinkelland heeft verleend aan Varkensbedrijf Lansink. Aan een overschrijding van de bouwblokgrens valt niet te ontkomen, zegt de gemeente. Lansink wil de stallen ver genoeg uit elkaar hebben staan om brandoverslag te voorkomen. Zo’n ramp als in 2017 wil de varkenshouder niet nog een keer meemaken. Verder is meer stalruimte nodig om te kunnen voldoen aan de dierenwelzijnseisen.
De Raad van State gaat bekijken of deze argumenten sterk genoeg zijn voor een overschrijding van het bouwblok. De tegenstanders stellen dat met minder dieren wel aan de regels kan worden voldaan maar dat ziet Lansink niet zitten. De hele financiering is gebaseerd op de bedrijfsomvang die bestond, zei Lansinks woordvoerder Aagten.
Luchtwasser
Wösten vroeg de Raad van State ook een meetprotocol op te nemen in de vergunning voor de luchtwassers. Hij zegt dat het onbetrouwbaar is als alleen wordt gekeken naar enkele parameters zoals de zuurgraad, voldoende water of de werking van de pomp. „Nooit wordt gekeken naar de werkelijke stankreductie’’, zei hij. Zo kon volgens Wösten het luchtwassersdebacle ontstaan waarbij de geurreductie niet 85% bleek te zijn maar 45%. Uitspraak van de Raad van State (hoogste bestuursrechter) volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel