Regioleiders FDF willen gekozen bestuur en spreken zich anoniem uit
Het rommelt binnen Farmers Defence Force
Eén van de mensen die het niet eens is met de manier van optreden van Mark van den Oever is een Farmers Defence Force-regioleider uit Oost-Nederland. Die is ‘wel klaar’ met voorzitter Mark van den Oever. Hij pleit met meerdere FDF-regioleiders dan ook voor een gekozen bestuur.
Dat enkele FDF-ers over de onvrede willen praten met Agrio (uitgever van deze website) betekent niet dat ze met hun naam in de krant willen. Zelf noemen zij dat veelzeggend, ze zijn namelijk bang dat ze dan half FDF over zich heen krijgen, terwijl ze toch voor de eenheid gaan. „Er moet toch een manier zijn om te kunnen discussiëren over de mogelijkheid van een gekozen bestuur?” Eén van deze mensen beweert dat ‘ze bij FDF’ zelfs kritische reacties aan het adres van Van den Oever van Facebook verwijderen. „FDF kan er niet tegen dat hen een spiegel wordt voorgehouden. En natuurlijk wegen wij ook af wat we wel en niet in de media willen hebben. Maar het moet eerlijk gaan. Dit moet ophouden.”
Laatste oorlog
‘De laatste oorlog’ begon volgens een regioleider bij de bijeenkomst in Teuge. „Klaar ben ik met het gedrag van Mark van den Oever. Hij pakt Linda Janssen van de POV aan, en of Mark nu wél of niet gelijk heeft, dat doe je niet. Zo ga je niet om met collega-belangenbehartigers! In elk geval had hij z’n excuses moeten maken, maar dat doet hij ook niet.” Van den Oever had volgens de opstandelingen gewoon zelf met de POV over de stikstofdeal moeten praten, maar niet op deze manier. „Hij doet dit elke keer weer. En nu ruimt een ander niet meer zijn puin op. Van den Oever breekt zijn eigen club af.”
Van een breuk is geen sprake, maar onder andere ‘Gelderse sleutelgroeperingen’ liggen bepaald niet op één lijn met het hoofdbestuur van FDF. Enkele mensen binnen FDF zoeken volgens een regiobeheerder in Overijssel ‘na Teuge’ nog verbinding, dus zal dit bericht ‘best wat reuring opleveren’. „Maar dat moet dan maar. Van den Oever schoffeert andere belangenbehartigers en dat kan niet meer. Dat is niet één voor allen en allen voor één.”
Actiegroep blijven
Ook speelt de gedachte dat FDF geen belangenbehartiger moet worden en dus gaat concurreren met de andere behartigers. „Het is serieus de vraag of FDF verder moet als belangenbehartiger of lekker een actiegroep moet blijven. Ik denk dat laatste.” Zeker is volgens deze kritische mensen die met Agrio spraken, dat er een gekozen bestuur moet komen. „Zo hoort dat namelijk. Dat is democratie.” Zij hebben het over slim zijn en met respect handelen, ook omdat je met politici wilt kunnen (blijven) spreken. Eén regionale beheerder: „Ook daarom heb ik al overwogen of ik verder ga bij een andere club. Velen van ons willen niet meer in één zin worden genoemd met FDF.” Eén van de regioleiders zegt best nog eens te willen aansluiten bij een goeie actie van de FDF; „Maar niet als FDF’er.”
Ook bij de afdeling in Utrecht rommelt het. Daar is een van de beheerders afgelopen weekend uit FDF ‘gegooid’. Waarna zijn collega-beheerder ook direct opstapte, uit onvrede met deze actie. Inmiddels is Albert Markerink, regiobeheerder Gelderland, ook (tijdelijk) de beheerder van Utrecht.
Geen status
Mark van den Oever reageert rustig als Agrio hem voorlegt dat er op diverse plekken in het land wordt gemord over de persoon van Van den Oever, over zijn manier van optreden en communiceren. Hij zegt te weten uit welke koker deze kritiek komt, omdat die namelijk ‘ook op Facebook’ wordt geuit. „Het is alleen een groepje in de Achterhoek dat reuring wil veroorzaken binnen FDF. En die regioleiders hebben niet eens een status. De voorzitters zitten op provincieniveau. Ik voel me gedragen.”