Minister Schouten gaat reële vleesprijzen onderzoeken
Schouten schrijft dat het afgelopen jaar duidelijk heeft gemaakt 'hoe cruciaal het voor de toekomst van de sector is dat boeren en tuinders gewaardeerd worden voor het werk dat zij verzetten'. „Dat geldt ook voor boeren en tuinders die de stap naar kringlooplandbouw zetten en ingrijpende veranderingen doormaken. Samen met andere partijen in de voedselketens zijn supermarkten in de positie om agrarisch ondernemers die aan hen leveren hierin tegemoet te komen", valt in de brief te lezen.
De minister benadrukt de rol van de supermarkten. „Als afnemer hebben zij invloed op het consumentenaanbod en de prijs- en kwaliteitsbepaling van producten uit een deel van de Nederlandse landbouw." Kortgezegd: boeren moeten een betere prijs krijgen voor hun producten.
Uit de gesprekken met supermarktvertegenwoordigers concludeert Schouten dat supermarkten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en rol in de verduurzaming en overstap naar kringlooplandbouw in het bijzonder. De afgelopen jaren hebben de supermarkten volgens haar de samenwerking met de sector vergroot. Zo is er geïnvesteerd in meerjarenovereenkomsten, mee-investeren in vernieuwing en het organiseren van meer transparantie.
Als resultaat ziet de bewindsvrouw dat er steeds minder sprake is van anonimiteit in de relatie tussen leveranciers en afnemers. „Dit is cruciaal voor het economisch perspectief voor verdere verduurzaming."
Nederlander wil meer betalen voor vlees
Onder andere de TAPP-Coalitie (True Animal Protein Price Coalitie) pleit al langer voor een reële vleesprijs zodat boeren kunnen investeren in dierenwelzijn en in verduurzaming. De organisatie zet zich sinds 2018 in voor een hogere zuivel- en vleesprijs. De coalitie bestaat uit boeren, jongerenorganisaties, milieuorganisaties en voedselorganisaties.
De TAPP-Coalitie deed vorig jaar onderzoek naar de bereidheid van Nederlanders om meer te gaan betalen voor vlees. Daarvoor vroeg het duizend respondenten. Meer dan de helft is bereid om meer geld te betalen voor speklapjes, worsten en kipfilet. Ook overhandigde de organisatie eerder dit jaar ruim 50.000 handtekeningen aan minister Schouten, die ze verzamelden via een petitie. De ondertekenaars zijn het eens met de plannen voor hogere vleesprijzen die de coalitie heeft.
Oproep aan sectorpartijen
Jeroon Remmers, directeur van de TAPP-Coalitie, is blij met het voornemen van de minister. „Als directeur ben ik blij met de steun van het ministerie om reële prijzen van vlees te gaan uitwerken met het doel dit in te voeren. De boeren profiteren hiervan want de consument gaat meer voor vlees betalen, inclusief de milieukosten. De betaalde meeropbrengst moet gaan naar verduurzamende boeren, lagere BTW op groenen en fruit en inkomensreparatie voor de laagste inkomen, zodat vlees niet voor de rijken wordt.”
De coalitie roept stakeholders zoals LTO ook op om mee te werken aan de plannen en om te kijken hoe de jaarlijkse meeropbrengst besteed kan worden. Volgens de organisatie wordt in Duitsland ook naar hetzelfde voorstel gekeken.
Monitorresultaten verschil tussen inkoop en verkoop
Schouten verwacht snel de eerste resultaten van de eerste agro-nutrimonitor. Die bekijkt per schakel in de voedselketen welke prijs ondernemingen betalen voor de inkoop van een product en wat de verkoopprijs is. Ook vergelijkt het de verschillen in prijsopbouw tussen reguliere- en duurzame producten. Snel na de publicatie van de monitor wil de minister met vertegenwoordigers van de supermarkten bijeenkomen om de voortgang van de verduurzaming van het voedselaanbod te spreken.
Schouten heeft met de supermarkten afgesproken dat ze in gesprek gaan met boeren die het gevoel hebben geen langjarige afspraken te kunnen maken over samenwerking op het gebied van verduurzaming. „Langlopende contracten in deze samenwerkingsverbanden geven zekerheid en stabiliteit bij zowel de leverancier als de afnemer. De mogelijke meerkosten kunnen in gesloten ketens beter in beeld komen en als basis dienen voor de gesprekken."
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: Tweede Kamer, TAPP-Coalitie nieuws