Maandelijks inkomen vleesvarkensbedrijven daalt met ruim 9.000 euro
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/67/930/geld-_economie-_varkens-_prijzen-_landbouw-_markt-_prijzen-_biljet_rvs_6_preview.-detail.jpg)
Met de uitbraak van corona in maart daalden ook de opbrengstprijzen. Vooral de vleesexport stond volgens Agrimatie lang onder druk door de beperkende coronamaatregelen die effect hadden op de consumptie van varkensvlees. De toerismebranche werd zwaar getroffen door de coronacrisis, waardoor er minder vraag naar vlees in Zuid-Europa was. Door de sluiting van de horeca stortte ook de binnenlandse afzet in. Het herstel komt langzaam op gang. Daar tegenover staat een hogere afzet naar de supermarkten.
Petfood
De tijdelijke sluiting in mei en juni van enkele Nederlandse varkensslachterijen door besmettingsgevallen bij werknemers verminderde de slachtcapaciteit. Door de besmettingsgevallen legde China een importverbod op aan een aantal slachterijen. De Chinese overheid wilde er zeker van zijn dat het coronavirus zich niet via voedsel verspreidt. Producten die eerder naar China gingen, werden nu als petfood tegen lagere prijzen verkocht op andere markten. Aanvankelijk werden de opbrengstprijzen nog wel ondersteund door de grote vraag uit China als gevolg van de gekrompen varkensstapel door Afrikaanse varkenspest. In juli heeft China een recordhoeveelheid varkensvlees ingevoerd. De export van de EU naar China ondervindt wel veel concurrentie. China importeert veel laaggeprijsd varkensvlees uit de VS.
Biggen- en voerkosten
Mede door de gedaalde vleesvarkensprijzen daalden ook de prijzen van biggen sinds maart flink. De biggenprijs van 36,50 euro (inclusief toeslagen) is 21 euro lager dan in augustus vorig jaar. Die lagere bigkosten kunnen de opbrengstderving voor de vleesvarkenshouder lang niet opvangen, waardoor de omzet van het vleesvarkensbedrijf in augustus bijna 9.000 euro lager was dan augustus vorig jaar. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 2.300 gemiddeld aanwezige vleesvarkens.
De voerkosten waren in augustus naar de berekening van Agrimatie 2 procent hoger dan vorig jaar. Begin vorig jaar waren de voerkosten aanzienlijk hoger door de prijsstijging van vooral granen als gevolg van de droge zomer in 2018. De prijs van varkensbrok daalde tot oktober 2019, gevolgd door een stijging tot mei en daarna een lichte daling.
Voortschrijdend jaarsaldo daalt
Het voortschrijdend jaarsaldo van vleesvarkens ligt in augustus ruim 60.000 euro boven het langjarig gemiddelde, vooral dankzij de gunstige saldi in het afgelopen jaar. Het recordniveau van maart is achter de rug, maar het jaarsaldo is in de afgelopen maanden het hoogst sinds vele jaren.
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Agrimatie