Column: Varkenshouder ligt ook nu weer aan de laatste tiet
De ene week hebben de positieve geluiden de overhand en de week erop gaat het de andere kant weer op en praat men negatief over de varkensprijs. Angst is in deze een grote boosdoener. Angst dat de varkenspest naar Nederland komt, maar nu wellicht nog meer de angst dat corona weer toe zal slaan en de planningen in het honderd gooit. Het is overbodig om te vertellen wie in deze de rekening opnieuw zal betalen. Komende week blijft de varkensprijs dan ook op zijn plaats.
Iedereen, behalve de varkenshouder, vindt deze patstelling wel leuk
Met een aantal slachtingen van 312.000 liggen we ruim boven het gemiddelde en met 99,3 kilogram geslachtgewicht zitten we weer aan de hoge kant. Het aanbod wordt echter normaal opgenomen; al wordt er soms gesproken dat er wel even geschoven moet worden de varkens. De prijs van de onderdelen is onveranderd ten opzichte van de vorige week en daarmee zit deze prijs nog steeds ruim boven de uitbetaalde varkensprijs. Iedereen, behalve de varkenshouder, vindt deze patstelling wel leuk. Er wordt namelijk voldoende verdiend om over goed maar niet te spreken. Dus de varkenshouder ligt aan de laatste tiet en moet sabbelen om voldoende binnen te krijgen. Boerenvarkensprijs blijft gezien de goede afzetmarkt echter onveranderd op 1.54 euro staan.
Bij de oosterburen is het allemaal veel lastiger. Het aanbod is nog steeds te ruim en nu ook daar de corona weer terugkomt, zal dit probleem zich niet snel oplossen. De Duitse varkenshouders moeten het doen met een zeer slechte prijs van 1,27 euro en op de termijnmarkt wordt er slechts 1,19 euro betaald. Als men kijkt naar de Duitse slachtaantallen van vorige week, 876.000, is dit nog niet zo verkeerd. Dit lijkt erop dat wel alle varkens worden geslacht, maar door een achterstand van de eerste week van de varkenspest zijn er nog steeds te veel varkens en dat drukt week-in-week uit de prijs en handel. Ook de druk op de varkensmarkt in België is groot, daar dalen de noteringen met 2 tot 4 centen en als dit de voorbode is van wat er verder in West-Europa gaat gebeuren, ziet het er niet goed uit.
Biggenmarkt is tot op het bot slecht
De biggenmarkt is slecht, maar dalen heeft geen zin hoor je op dit moment regelmatig. Als een zeugenhouder echter ziet dat biggen die overblijven nagenoeg onverkoopbaar zijn, is de vraag hoe lang hij dit nog kan volhouden. Vorige week heeft de Boerenbiggenprijs een forse stap naar beneden gedaan en daarom kunnen we deze week het op onveranderd houden, maar de markt is slecht. Rot slecht. Duitsland blijft de biggennotering op onveranderd houden. Er worden steeds meer stallen aangeboden van varkenshouders die zelf het risico niet meer willen nemen om zelf op te leggen. Dat vergroot het probleem van een overaanbod van biggen in Duitsland nog meer; met het gevolg dat er een negatieve toeslag is op de notering daar. Werk aan de winkel. De handel moet zijn werk doen en doet zijn werk. Ik heb soms nog contact met chauffeurs en dan hoor je dat ze nu weer op plekken komen waar ze de laatste tien jaar niet meer met varkens, zeugen en biggen zijn geweest. Respect voor die mannen die dat doen, maar ook respect voor de handel die de oplossing zoekt.
AVP Polen en Duitsland
Met de sprong van 70 kilometer van het AVP-virus in Duitsland kun je het wel vergeten dat dit snel onder controle is of dit laatste zwijn moet de grens zijn overgestoken en direct in loop van het geweer van de jager hebben gekeken. Dit laatste zal wel niet. Er is nu een gebied dat in één keer veel groter is en dus gecontroleerd moet worden. Dit is lastig en duurt langer. Daarmee wordt de kans op verspreiding veel groter. Wat me nog steeds verbaast, is dat er geen bedrijven worden geruimd in het gebied om elk risico van een sprong naar de varkenshouderij te vermijden. Dit hebben ze in België wel gedaan. In Polen is en blijft de situatie zorgelijk met wekelijks meerdere bedrijven die besmet zijn en geruimd moeten worden. De gebieden met beperkingen worden steeds groter en het is de vraag hoelang het duurt voordat heel Polen beperkingen kent. Inmiddels zijn er dit jaar 98 bedrijven geruimd en 3324 wilde zwijnen besmet verklaard.