'Op 2 maanden spenen, voorkomt staartbijten'
„De 6-wekenleeftijd die voor biologische varkens wordt gehanteerd, is ook te kort”, weet Kuipers uit ervaring.
Jan (55) en Roelinda (52) Kuipers hebben geen modern, groot varkensbedrijf. De huisvesting in de diverse schuren vraagt veel werk, het voeren en uitmesten is niet geautomatiseerd. Vanaf dit jaar worden circa 25 zeugen gedekt waar de afgelopen jaren het dubbele aantal dieren de kraamhokken bevolkten. Het zoogsysteem blijft echter hetzelfde; de biggen en de zeug blijven twee maanden bij elkaar.
Ruimte
De eerste weken zit de zeug in de kraambox. Daarna krijgt zij, door het opklappen van de hekken, steeds meer ruimte in het kraamhok. „Ik werk eraan dat de biggen op moment van spenen 1 kilo voer opnemen, ze wegen dan gemiddeld 26 kilo", zegt Kuipers. Na 2 maanden spenen komen de biggen in groepen van acht, waarbij ze zoveel mogelijk in de eigen toom blijven.
Geen staartbijten
Wat bij Kuipers' biggen en de vleesvarkens niet voorkomt, is staartbijten vanwege stress, ondanks dat de dieren nog de volledige staart hebben. Kuipers is van mening dat het vroege spenen een belangrijke reden is dat biggen afwijkend gedrag vertonenm zoals het bijten in staarten van soortgenoten. „Maar let wel, geef varkens een aanleiding, zoals een wond bij een dier en ze vreten het direct aan. Het is dus niet zo dat mijn varkens anders zijn dan andere.”
Verstoring
En als er toch een big met dit bijtgedrag is, dan betreft het vaak een dier dat jong bij een pleegzeug is ondergebracht. „In hun genen zit iets dat heel sterk wordt beïnvloed door de zorg bij de moeder. Een kleine verstoring geeft al afwijkend gedrag later", meent de Groninger. Een sterke verstoring zit volgens Jan in het vroeg spenen, zoals veel zeugenhouders dat toepassen.
Lees het hele interview met Jan Kuipers deze maand in Pig Business. Heeft u Pig Business nog niet? Vraag dan hier een proefnummer aan. Of neem hier een abonnement.
Tekst: Henk Wassink
Beeld: Henk Wassink