Wetsvoorstel GroenLinks: Boeren mogen stikstofprobleem Natura2000-gebieden oplossen
In een eerdere versie van het wetsvoorstel van GroenLinks-Kamerleden Jesse Klaver en Laura Bromet was nog een verplichting voor alle sectoren om de stikstofuitstoot in 2030 met de helft te verminderen, in lijn met de voorstellen van de Commissie-Remkes. Maar de Raad van State oordeelt nu in een advies dat dit te algemeen was. Om de stikstofcrisis op te lossen moet de stikstofdepositie in in Natura2000-gebieden onder de zogenoemde Kritische Depositiewaarde (KDW) worden gebracht, maar die waarde verschilt per gebied. En ook de depositie verschilt per regio.
NOx en NH3
Om aan de kritiek tegemoet te komen hebben Klaver en Bromet het wetsvoorstel nu aangepast. In het nieuwe voorstel wordt een onderscheid gemaakt tussen NOx, dat vooral door wegverkeer en industrie wordt uitgestoten, en ammoniak, dat vooral uit de landbouw komt. Voor de eerste stof blijft de eis dat de uitstoot met de helft moet worden teruggebracht. „Het landelijk beperken van de stikstofuitstoot helpt om de goede instandhouding van Natura2000-gebieden te verbeteren“, stellen ze daarover.
De uitstoot van ammoniak gaat straks echter verschillen per Natura2000-gebied. De Rijksoverheid verdeelt de reductieopgave over de provincies, en elke provincie besluit vervolgens met hoeveel procent de uitstoot rondom een natuurgebied moet worden verminderd. Met andere woorden: hoe meer de KDW rondom een gebied overschreden wordt, hoe meer de landbouwbedrijven in de omgeving daarvan hun uitstoot moeten verminderen. Een dergelijke opgave wordt niet opgelegd aan verkeer en industrie.
Buitenland
De wet moet regelen dat in 2040 alle Natura2000-gebieden onder de KDW vallen, schrijft Bromet op de site van GroenLinks. En dat zal dus vooral uit de landbouw moeten komen. Bromet gaat daarbij niet in op het gegeven dat in een aantal natuurgebieden de depositie vanuit het buitenland allen al meer is dan de KDW. Zelfs als alle landbouw en industrie in Nederland stil zou liggen, dan zouden die gebieden nog steeds niet gezond te maken zijn.
„Wij vinden dat de vervuiler moet betalen“, stelt Bromet bij de NOS. „Dat is vooral de veehouderij, en daar is nog niets gebeurd.“ Het CBS geeft haar echter geen gelijk. Daar is te vinden dat het totale stikstofverlies uit de veehouderij naar de lucht in 28 jaar (van 1990 tot 2018 - het laatste jaar waarover CBS rapporteert) is afgenomen van 249 naar 89 miljoen kilo. De stikstofdepositie vanuit de landbouw over diezelfde periode is afgenomen van 41 naar 19 miljoen kilo.