Plan voor noodhuisvesting verplicht in IKB Varken
Als in Nederland MKZ of (Afrikaanse) varkenspest uitbreekt, mogen varkenshouders in het beschermingsgebied minimaal 30 dagen geen varkens vervoeren. Zowel IKB Varken als Holland Varken hebben in verband hiermee sinds voorjaar 2018 in hun normenkader, enkele bovenwettelijke normen opgenomen. Zo zit de verplichting voor het hebben van een noodhuisvestigingsplan in het IKB.
'Denk erover na'
Secretaris Freddy van der Sar, van het College van Deskundigen van IKB Varken: „Wij vinden het belangrijk dat varkenshouders voorbereid zijn en dus nadenken over een mogelijke uitbraak van bijvoorbeeld varkenspest. We verwachten dat varkenshouders nadenken en op papier zetten waar ze varkens en biggen tijdelijk kunnen huisvesten als ze de hokken uit groeien.”
POV-bestuurslid Bart Verhees is het met hem eens. „Onze boodschap is: sta er bij stil en maak een plan. Dat is niet veel werk, maar het hoort er gewoon te zijn.”
Geen meerwaarde
Leo Verheijen van IKB Nederland Varkens ziet geen meerwaarde in een plan voor noodhuisvesting. „Ieder bedrijf is specifiek en als het zover komt, zijn varkenshouders creatief genoeg om snel te schakelen. We zien dit als een extra belasting voor varkenshouders waarvan we het praktische nut niet inzien.”
In de nieuwste uitgave van het vakblad PigBusiness is meer te lezen over dit onderwerp. Het artikel gaat in op wat er in een noodhuisvestingsplan moet staan. Ook worden praktische tips en voorbeelden van noodhuisvesting genoemd. Heeft u Pig Business nog niet? Vraag dan hier een proefnummer aan. Of neem hier een abonnement.
Volg hier het laatste nieuws over Afrikaanse varkenspest in Duitsland