CRISPR-Cas krijgt Nobelprijs: techniek kan plant en dier aanpassen
CRISPR-Cas maakt het mogelijk met ongekende precisie DNA te wijzigen en genen uit te schakelen. Vele (erfelijke) ziektes bij mensen zouden met deze techniek tot het verleden kunnen behoren.
Maar ook in de akkerbouw en in de veehouderij wordt met interesse gekeken naar deze - in de EU nog verboden - techniek. Het Europese Hof schaart de Crispr-Cas onder ‘genetische modificatie’.
Akkerbouw: grote stappen zetten
Vanuit de akkerbouw wordt de laatste jaren veel geageerd tegen het Europese nee tegen genetische modificatie, want het zet ook de deur op slot voor CRISPR-Cas. In andere landen buiten de EU, zoals in de VS en Canada is CRISPR-Cas wel toegestaan. Dat verschil in aanpak leidt er toe dat Europese veredelaars over de grenzen gaan kijken. HZPC heeft als eerste aardappelhandelshuis aangekondigd met zijn veredelingsprogramma uit te wijken naar Canada. HZPC is er van overtuigd dat de aardappelwereld dankzij een techniek als CRISPR-Cas heel grote stappen kan zetten, bijvoorbeeld op het gebied van resistentie tegen phytophthora. Jaap van Wenum, voorzitter LTO Akkerbouw ziet de prijs als een steun in de rug voor de lobby vanuit de landbouw voor CRISPR-Cas. „Hier gaat een positief signaal van uit, ook naar de criticasters.”
Veehouderij
In de veehouderij wordt ook met interesse gekeken naar de revolutionaire techniek. Veel voorkomende dierziektes zouden hiermee uit het DNA van dieren kunnen worden gehaald, wat de diergezondheid overal in de wereld zou verbeteren. Ook het fokken van hoornloze koeien zou hiermee in een stroomversnelling kunnen komen.
Tegenstanders
Er zijn echter ook bezwaren. Tegenstanders zijn bang dat de techniek wordt gebruikt voor economische redenen, zoals het fokken van ‘superdieren’. Ook hebben tegenstanders en sceptici bezwaren tegen de aantasting van de integriteit van het dier. Tevens zijn er veel christenen die vinden dat je niet mag ingrijpen in Gods schepping.