Dochteronderneming van Tönnies tijdelijk dicht vanwege Covid-19-besmettingen
In Sögel worden normaal zo'n 15.000 varkens per dag geslacht. Het slachten zal op vrijdag 9 oktober stoppen. De snijafdelingen werken door tot zondag 11 oktober. Vanaf die dag zal het bedrijf tijdelijk 22 dagen sluiten tot uiterlijk 3 november. Landkreis Emsland heeft de maatregel genomen om verspreiding van het virus onder het personeel en buiten het slachtuis te voorkomen. Het administratieve personeel en de veiligheidsdienst mogen wel gewoon doorwerken vanwege de ruime werkplekken.
De slachterij had de afgelopen dagen alwel maatregelen genomen om de infectieketens te doorbreken. Zo is de slachtcapaciteit onlangs verlaagd van 15.000 naar 8.000. Ook werden dagelijks coronatest uitgevoerd onder het personeel. Daarnaast zijn de afstanden tussen de werkplekken vergroot en werden het aantal medewerkers in de productie verminderd.
Juridische stappen
Weidemark onderneemt juridische stappen om de sluiting aan te vechten. Volgens de slachterij is de sluiting niet naar verhouding tot de maatregelen die het bedrijf heeft genomen. „In de afgelopen dagen hebben we met de autoriteiten in het Emsland tal van preventieve maatregelen gecoördineerd en geïnstalleerd om ons te beschermen tegen nieuwe besmettingen", zegt algemeen directeur Christopher Rengstorf tegen het Duitse nieuwsmedium NDR. Volgens hem lieten de maatregelen eerst succes zien. Ook wil Weidemark de druk op de varkenshouders minimaliseren, omdat deze al kampen met overvolle stallen, meldde ISN eerder al. „Daarom moeten we handhaven en naast bescherming tegen besmetting ook zorgen voor dierenwelzijn op de boerderijen in de regio", aldus Rengstorf.
63 medewerkers van Vion positief getest
Ook bij Vion in het Duitse Emstek zijn 63 medewerkers onlangs positief getest op Covid-19. De positief getestte personen zitten in isolatie. In totaal zitten 300 contactpersonen in quarantaine. Het bedrijf voert dagelijks tests uit op alle mederwerkers. Ook is de productie inmiddels gehalveerd van 11.000 naar circa 7.000.
Mocht de situatie de komende dagen verslechteren, dan sluit het districtsbestuur van Emstek verdere maatregelen, zoals de volledige sluiting van het slachthuis, niet uit.
Niet eerste uitbraak
Het is niet de eerste keer dat er Covid-19-besmettingen zijn in Duitsland. Zo moest in juni de grootste vestiging van Tönnies in Rheda-Wiedenbruck dicht nadat personeel massaal besmet bleek met het virus. Naar aanleiding van Covid-19-uitbraken in de slachthuizen heeft de Duitse coalitie besloten dat er vanaf januari 2021 geen uitzendkrachten op flexbasis meer mogen werken in de Duitse vleesindustrie.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Tönnies
Bron: Landkreis Emsland