‘Nobelprijs mooie duw in de rug voor Crispr-Cas-debat in Brussel’
„Je ziet in het Europees Parlement een verschuiving optreden“, vertelt VVD-Europarlementariër Jan Huitema. „Na de verkiezingen van vorig jaar zijn er nieuwe leden het Parlement binnengekomen, en die staan meer open voor innovatie. Inclusief CRISPR-Cas.“ Hij ziet in zijn eigen Europese partij, Renew, de aandacht hiervoor ook groeien. „We moeten onze positie hierin nog officieel bepalen. Dat zou eerder dit jaar al gebeurd zijn, maar corona gooide toen roet in het eten. Maar dit najaar zal dat alsnog gebeuren.“
Ook CDA’er Annie Schreijer-Pierik ziet de stemming in het parlement keren. „Steeds meer mensen realiseren zich dat CRISPR-Cas de oplossing biedt voor een heel stel problemen waar we nu tegenaan lopen.“
Onderzoek
Waar het Europarlement de nieuwe technologie lijkt te omarmen, geldt dat minder voor de ambtenaren van de Europese Commissie. In de Green Deal die de nieuwe Commissie, onder leiding van Ursula von der Leyen, wil bewerkstelligen, is vooralsnog geen plaats voor nieuwe technologieën. Integendeel, nog dit voorjaar heeft de Commissie lidstaten gekapitteld dat ze te weinig deden aan het terugbrengen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, zonder de mogelijkheden te erkennen die CRISPR-Cas hiervoor biedt.
Maar ook daar verandert iets. Eind vorig jaar heeft de Commissie - op aandringen van onder andere Nederland - een onderzoek opgestart om haar positie op het gebied van CRISPR-Cas te herbepalen. Het onderzoek, dat „beoogt een overzicht te verkrijgen van de mate waarin de huidige Europese ggo-regelgeving functioneert, in het licht van voortschrijdende technisch-wetenschappelijke ontwikkelingen“, moet uiterlijk in april volgend jaar zijn afgerond. Afhankelijk van de uitkomst hiervan zal de Commissie met een voorstel komen voor de aanpassing van de wetgeving hieromtrent.
Wat helpt, is dat ook Julia Klöckner, de Duitse landbouwminister, de voordelen ziet van deze nieuwe technologie. Nu Duitsland voorzitter is van de Europese Raad, kan zij het onderwerp blijven agenderen in de Raad van Landbouwministers en in gesprekken met de Europese Commissie.