Kan Nederland profiteren van AVP in Duitsland?
De ervaring uit het verleden met dierziekten heeft volgens Henk Boelrijk, bestuurslid van de POV en marktspecialist, ook geleerd dat het tijd kost om relaties op te bouwen. Dat heeft ook te maken met prijsvorming en een hoge Nederlandse varkensprijs zou zomaar een ongunstig effect kunnen hebben. Op dit moment ligt die varkensprijs op basis van de POV-indicatieprijs onder het Europees gemiddelde. De varkenspest in Duitsland en Nederlandse varkensprijs zouden dus de mogelijkheden om naar China te exporteren groter moeten maken, zo denkt Boelrijk.
Nauwelijks extra export
Volgens Frans van Dongen, directeur Internationale Zaken van de COV, is het mogelijk om meer varkensvlees naar China te exporteren, maar wel in relatief beperkte mate. „China heeft een afzetmarkt voor twee soorten producten: bijproducten en normaal varkensvlees. De bijproducten als koppen en poten brengen we op dit moment allemaal al naar China. Daar is nauwelijks extra export mogelijk. Daarnaast is China ook een markt die in concurrentie met de EU-markt is met gewoon varkensvlees. Het gat dat Duitsland in de export achterlaat, zullen we met alle lidstaten niet kunnen vullen. Daarvoor is het volume te groot en ook omdat alle bijproducten al naar China gaan.”
Logistiek obstakel
Jaap de Wit Jr., directeur van Westfort Vleesproducten, geeft aan dat export naar China een belangrijk onderdeel van de slachterij is, maar dat het wegvallen van de Duitse export weinig invloed heeft. „De Chinese vraag naar varkensvlees is nooit het probleem geweest en het wegvallen van de Duitse export heeft voor ons weinig invloed, want we zitten op dit moment al aan onze exportlimiet.”
Lees het hele marktverhaal in de nieuwste editie van het vakblad Pig Business, dat op 2 oktober is verschenen. Ontvangt u het blad nog niet? Vraag dan hier een proefnummer aan.