Zeugenhouder Steentjes wil meer inzicht gewichtsontwikkeling en prestaties zeug
De variatie in de gewichtsontwikkeling van dragende zeugen is volgens de zeugenhouder groot. Het effect daarvan op de prestaties van de zeugen is vrijwel onbekend. Steentjes, die continu zijn bedrijfsprestaties probeert te verbeteren door nieuwe technieken innovatie, wil dit effect inzichtelijk krijgen voor zijn 1200 zeugen en besloot tot de aanschaf van Nedap Gewichtsmonitoring voor dragende zeugen. Uitermate accuraat wordt berekend hoe het gewicht van een zeug zich ontwikkelt. Geheel geautomatiseerd. Zonder menselijk handelen.
Voerstation
In het voerstation wordt de hoeveelheid opgenomen voer geregistreerd. Na het verlaten van het voerstation worden de zeugen al lopende gewogen; 15 keer per seconde. Op die manier worden er data verkregen over alle 16 weken tijdens de dracht. Dit geeft ook direct inzicht in het effect van voeding op gewichtsontwikkeling in relatie tot de prestaties.
Online Cloud-opslag
Alle informatie van het voer- en weegsysteem van Nedap wordt automatisch via een online Cloud-opslag in het zeugenmodel van Trouw Nutrition ingebracht. Het zeugenmodel vergelijkt het werkelijke gewicht met het berekende gewicht. Naast gewichtsontwikkeling wordt van een aantal groepen zeugen de spier/spekdikte gemeten gedurende twee cycli. Bovendien wordt de waarde van een nieuwe conditiemetingsmethode onderzocht.
Zo is van elke zeug het gewicht bekend als ze naar de kraamstal gaat en na het dekken weer in de groep gaat. Dit geeft inzicht in de gemiddelde en individuele gewichtsontwikkeling, waarmee de voerstrategie kan worden geoptimaliseerd.
Voerbehoefte zeug
Doel van het onderzoek voor de drie partijen is kennis te ontwikkelen op het gebied van de voerbehoefte van de individuele zeug in relatie tot haar optimale gewichtsontwikkeling. Met de verkregen kennis kan Steentjes de voerstrategie voor zijn zeugen optimaliseren. Het ultieme doel is dat als het gewicht van de zeug na een voerbeurt bepaald is, het zeugenmodel online aangeeft hoeveel en welk voer de zeug bij de volgende voerbeurt ontvangt. Dan helpt data volgens de zeugenhouder werkelijk om op resultaat te kunnen sturen.