Eerste acht maanden van 2020 meer varkens levend afgekeurd dan in hele jaar 2019
Bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) kwamen deze zomer steeds meer signalen binnen dat varkens bij aankomst op de slachterij vaker werden afgekeurd. „Op basis van de cijfers over het aantal levende afkeuringen, die de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) verstrekte aan Nieuwe Oogst, lijkt dit signaal te kloppen", meldt de POV in de wekelijkse nieuwsbrief.
Een te sterke vermagering, meerdere ontstekingen, hersen- of huidafwijkingen, ontstoken oren of een aangetaste staart noemt de NVWA als redenen om een varken van jonger dan zes maanden levend af te keuren voor de poort van het slachthuis. Vleesvarkens van rond de zes maanden worden ook om die redenen geweigerd, maar ook om een te dikke buik, breuken met ontsteking of meerdere gewrichtontstekingen. De varkenshouder die een afgekeurd varken levert krijgt een boete. Ook krijgt hij/zij dan niet de waarde van het dier.
De NVWA houdt sinds 2019 apart bij hoeveel levende dieren bij het slachthuis levend worden afgekeurd. Het systeem is in gebruik bij tien slachterijen, die in totaal 90 procent van de varkens in Nederland slachten. In de eerste acht maanden van dit jaar werden dit jaar ruim 10 miljoen (10.165.000) varkens geslacht. Vorig jaar werden er tot en met augustus 10.351.000 varkens geslacht. Gemiddeld gingen de afgelopen jaren ruim 15 miljoen varkens naar het slachthuis.
Niet transportwaardig
De NVWA heeft ook een inventarisatie gemaakt van het aantal varkens dat bij aankomst van het slachthuis niet transportwaardig is beoordeeld. De NVWA laat weten dat een niet-transportwaardig dier niet gelijk niet meer slachtwaardig is. In 2019 werd 67 keer een rapport opgemaakt. In 2018 was dit 31 keer en in 2017 werd 58 keer een rapport opgesteld.
Kreupelheid, open worden, te ver gevorderde dracht, een ziek dier, hittestress, overbeladen of een combinatie hiervan zijn de belangrijkste redenen om een dier bij de slachterij als transportwaardig aan te merken. Een rapport leidt tot een boete voor het vervoersbedrijf en soms ook voor de varkenshouder.
De POV heeft binnenkort een gesprek met de NVWA en de slachterijen om het afkeuringsbeleid te bespreken.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Nieuwe Oogst, NVWA, RVO