Risicogebied Afrikaanse Varkenspest Duitsland, groter dan provincie Limburg
In het zuiden ligt rondom het risicogebied ook nog een bufferzone. In het kerngebied zijn alle varkenslocaties (188) onderzocht en negatief getest. Ook zijn er voorwaarden voor het verwerken van plantaardige materialen uit het gebied. Verder gaat Duitsland een zwaar hek plaatsten rond het kerngebied en de hekken op de grens met Polen worden versterkt.
Onrustig
In Polen en Roemenie blijft de situatie net als in Duitsland onrustig. In Polen is vorige week opnieuw een besmetting vastgesteld in een vrij gebied. In Roemenie zijn er 346 uitbraken voornamelijk op ‘back yard farms’ (gehouden varkens voor eigen consumptie) en 140 wilde zwijnen (72 dood gevonden en 68 geschoten). De POV roept varkenshouders en mensen werkzaam in de varkenshouderij nogmaals op om scherp te zijn op medewerkers uit Oost-Europa, rondom hygiëne en meegenomen etenswaren en goederen.
Beheer en roadmap wilde zwijnen
Afgelopen week heeft de POV deelgenomen aan het overleg met faunabestuurders van de regionale LTO’s. Dit met als doel om de voortgang van beheer en afschot wilde zwijnen in de verschillende provincies (Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord Brabant en Limburg) te bespreken en om te verkennen welke acties POV en de LTO organisaties gezamenlijk kunnen uitvoeren om de uitvoering van de roadmap te bespoedigen.
Draaiboek AVP
Als in Nederland AVP wordt geconstateerd, zullen ongeveer dezelfde maatregelen gelden als voorheen in België en nu in Duitsland. De overheid is dan verantwoordelijk voor de uitvoering en de kosten van de bestrijding. De draaiboeken hiervoor liggen klaar en in februari 2020 heeft er een oefening plaatsgevonden.
Volgende week zal de POV een overzicht van maatregelen die bij een uitbraak worden genomen, publiceren op de website. „Ook voor ons zal een uitbraak direct gevolgen hebben voor de export naar derde landen. Daarbij raken we onze AVP-vrije status kwijt”, aldus de POV.