Column: Varkensmarkt nog niet aan verbetering toe
De Nederlandse varkensmarkt is nog niet aan een verbetering toe; al is er een balans op deze varkensmarkt. Het probleem is echter wat ons boven het hoofd hangt. De steeds grotere problemen in Duitsland door het uitvallen van slachtcapaciteit, heeft als het tegenzit ook in Nederland een negatieve impact.
Boerenvarkensprijs blijft deze week dan ook onveranderd
Waar in een normale week 30.000 varkens naar Duitsland gaan, is dit aantal de laatste weken gehalveerd en dit gaat nog veel minder worden. Deze varkens vonden tot op heden nog moeizaam hun weg in Europa. Echter, doordat er ook Duitse varkens op de EU-markt komen, wordt het steeds lastiger en worden deze varkens nu voor fors minder geld aan de Nederlandse slachterijen aangeboden. De 327.000 geslachte varkens, dat aantal is hoog en met nog eens een hoog slachtgewicht van 99,9 kilogram, zorgen er nog steeds voor dat in ons land het aanbod wordt opgenomen. Dat is dus niet het probleem en dat de slachterijen door oplopende opbrengsten voor de onderdelen eraan verdienen, is voor hen dan ook mooi meegenomen. De Boerenvarkensprijs blijft deze week dan ook onveranderd op 1,54 euro staan.
In Duitsland wordt het probleem evenwel steeds groter. Vorige week werden er 790.000 varkens geslacht en dat is 50.000 dieren te weinig. Afgelopen week zijn er nog minder varkens geslacht en ze praten erover dat er nog 400.000 varkens in Duitsland in de wachtrij staan. Op Teleporc worden meerdere partijen varkens aangeboden voor 1,15 euro per kilogram, maar er is geen handel en er zijn berichten dat er varkens zijn verkocht voor 0,85 euro levend gewicht. Als de problemen bij de Duitse slachters niet worden opgelost, dan groeit het aantal te slachten varkens snel en zullen ze alles doen om deze varkens te verkopen. Dit zal hoe je het ook bekijkt druk geven op de Nederlandse prijs.
De slachterij in Sogel heeft ook te horen gekregen dat ze voor 22 dagen moeten sluiten om de corona-uitbraak te beteugelen. Dit wordt nog aangevochten bij de rechtbank. Hier kunnen met gepaste maatregelen ook resultaten gehaald worden om de corona er weer onder te krijgen, maar blijkbaar zijn ook bij onze oosterburen personen die de varkenshouderij graag een kopstoot willen geven. Afgelopen vrijdag is er in Duitsland een bijeenkomst geweest om alle problemen onder ogen te zien en een plan van aanpak te maken. Één ding is duidelijk: Ze komen voorlopig capaciteit tekort en dat moeten de varkenshouders nemen zoals het is.
Biggenmarkt: Het kan toch nog slechter
De export van biggen naar Duitsland is al met meer dan 30.000 biggen per week gedaald en voor deze exportbiggen is niet direct een andere plaats. Er wordt in Duitsland zelfs opgeroepen om minder biggen te importeren om zo op termijn de eigen markt te ontlasten. Dit zijn slechte berichten. Door het uitvallen van de steeds minder wordende vraag wordt het overschot groter en brengen biggen op de vrije markt als ze al verkocht worden rond de 20 euro op. Dat is niet best. Wel zien we dat het rijtje met landen dat Nederlandse biggen koopt groter wordt, maar dat lost op dit moment weinig op. Ook voor de komend weken ziet het er slecht uit en daarom laat de Boerenbiggenprijs de notering met 3 euro dalen naar 24, 50 euro.