Veehouder schaamt zich voor klagen over overlast van collega
Volgens pluimveehouder Pierre van de Rakt werkt de chemische luchtwasser van zijn neef’s varkenshouderij vaak niet en is de stank niet te harden. „We kunnen dan niet in de tuin zitten. Want dan moeten we de adem in houden. Ik schaam me ook werkelijk dood dat ik als veehouder moet klagen over een collega”, zei Van de Rakt vrijdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.
Asbestdakplaten
Bovendien liggen er volgens hem op een paar oude pluimveestallen aan het Kantje afbrokkelende asbest(eterniet)dakplaten, die al jaren geleden vervangen hadden moeten worden. Met foto’s poogde Van de Rakt vrijdag bij de Raad van State aan te tonen dat de asbestbrokken van het dak van de oude pluimveestal van zijn neef op zijn terrein waait.
Volgens de woordvoerder van de gemeente Bernheze heeft ze de afgelopen jaren voldoende onderzoek gedaan naar de overlast van de varkenshouderij Willie van de Rakt en daartegen zonodig ook handhavend opgetreden. Uit recente controles zou blijken dat de varkenshouder zich echter aan alle landelijke, provinciale en gemeentelijke milieuregels zou houden.
Volgens de gemeente Bernheze is het slepende conflict vooral het gevolg van een enorme ruzie tussen beide familieleden. Ook rechter en staatsraad Silvia Wortmann wees de partijen erop dat de enorme ruzie tussen beide veehouders de zaak behoorlijk kleurt.
Zwavelzuur
Pluimveehouder Van de Rakt en diens raadsman ontkenden dat er nu nog sprake is van een hoopoplopende buren- of familieruzie. „Ik heb heel veel veehouderijzaken gedaan, maar dit ben ik nog nooit tegen gekomen. Een gemeente en omgevingsdienst die weinig of niets doen om de enorme stankoverlast van een veehouderij aan te pakken. En er wordt ook niets gedaan aan het al jaren geleden afgeschreven asbestdak dan voortdurend afbrokkelt. Het kan toch niet zijn dat de gemeente een paar jaar geleden vaststelt dat het dak inderdaad afbrokkelt maar dat dat nu gestopt zou zijn. Waar komt die asbest dan anders vandaan. Het regent toch geen asbest in Nederland.”
De gemeentewoordvoerder meende dat het wel kan, althans het stoppen van het afbrokkelen. „We hebben inderdaad een paar jaar geleden asbestbrokken gevonden maar recent niet meer. Dus brokkelt het dak niet meer af. Verder kunnen we Van der Rakt niet dwingen om het oude asbestdak te vervangen.”
Luchtwasser werkt naar behoren
Ook staat Bernheze op het standpunt dat de chemische luchtwasser van de varkenshouderij naar behoren werkt. Volgens de pluimveehouder, die direct zicht op de luchtwasser heeft, is dat lariekoek. „Ik kijk er direct in. Ik ruik telkens een vreselijke zwavelzuurgeur. Dat is het spul dat hij in de luchtwasser stopt. Dat ruikt echt anders dan varkens.”
De Raad van State gaat uitzoeken of varkenshouder Van de Rakt meer maatregelen moet nemen om zijn buurman te ontzien.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek