Export Europees varkensvlees zakt mogelijk met tien procent
De lagere schatting voor 2021 heeft te maken met de uitbraak van de varkenspest in Duitsland. Ook de stijging van de binnenlandse productie van varkenslees in China draagt bij aan de lagere exportverwachting. De varkensstapel groeit daar ook weer nadat het land de afgelopen twee jaar te maken kreeg met de varkenspest. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) voorspelt dat de varkensstapel eind 2021 voor tachtig procent weer op het oude niveau terug is.
Verschil dit jaar
Tussen het eerste en tweede halfjaar van 2020 is een groot verschil te zien. In de eerste zes maanden van dit jaar werd 15 procent extra geëxporteerd. Met name vanuit China was veel vraag naar varkensvlees door de uitbraak van varkenspest. Ook naar de Filipijnen werd meer varkensvlees geëxporteerd.
Na de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland, en de daaropvolgende handelsbeperkingen naar China, Zuid-Korea en Japan, werd het verwachtingcijfer voor de export bijgesteld naar 2 procent. Dit maakte volgens het rapport niet uit voor de verwachting van de exportgroei. Zonder de AVP-uitbraak zou de exportgroei ook niet zijn doorgegaan. Ook zou de grote export naar China niet zijn toegenomen door de hogere varkensvleesproductie in eigen land.
Regionalisering export
De export vanaf Europa zal de komende tijd afhangen van de beheersing van de varkenspest. Ook de regionalisering van export speelt daarbij een belangrijke rol. Als bijvoorbeeld China export uit AVP-vrije gebieden accepteert, zal dat export stimuleren. Denemarken, Spanje en Nederland kunnen mogelijk het 'gat' van het Duitse varkensvlees opvullen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Agrio archief
Bron: Europese Commissie