Nederlander eet meer vlees: vooral kip en varkensvlees
Het is het tweede jaar op rij dat de vleesconsumptie stijgt. Nederlanders aten per hoofd van de bevolking 39 kilo vlees. Het totale Nederlandse verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) bedroeg in 2019 per hoofd van de bevolking 77,8 kilo. Na een daling tussen 2009 en 2016 is vanaf 2017 weer een opwaartse trend ingezet.
Wakker Dier geschokt
Wakker Dier is geschokt door de nieuwe cijfers. „De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Daarin winnen vegetariër en de flexitariër juist terrein.” Volgens WUR-onderzoeker Hans Dagevos wordt de stijgende vleesconsumptie mede buitenshuis veroorzaakt, zoals door toeristen en flexitariërs die restaurants en fastfoodketens bezoeken. „Het lijkt er op dat de flexitariër thuis zijn best doet, maar dat buitenshuis even vergeet,” zegt woordvoerster Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Covid-19
De onderzoekers verwachten dat de cijfers over 2020 door de Covid-crisis meer duidelijkheid over de invloed van het groeiende toerisme en de flexitariër zullen geven. Door coronamaatregelen loopt het toerisme terug en zijn veel restaurants geheel of gedeeltelijk gesloten.