Schouten: 'Dreigingsniveau van komst varkenspest naar Nederland niet toegenomen'
In de deelstaat Brandenburg, nabij de Poolse grens, zijn in totaal zijn nu 86 besmettingen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen gemeld. Het dreigingsniveau is in Nederland nog niet toegenomen. Minister Schouten deelt de zorgen over de insleep van AVP in Nederland 'wat grote gevolgen voor Nederland en in het bijzonder de varkenssector zal hebben'.
Communicatie en waarschuwen
Omdat de verspreiding over grote afstanden door menselijk handelen mogelijk is zijn volgens de minister preventieve maatregelen nog steeds het belangrijkste middel. Ze noemt als voorbeeld het verbod van voeren van keukenafval aan varkens. Ook pleit Schouten voor een goede informatievoorziening en het alert houden van mensen, professionals en particulieren. „We zullen samen met betrokken sectorpartijen in het veld daarom de komende tijd extra aandacht besteden aan de communicatie en de bewustwording", schrijft ze in de brief.
Acties
Na de besmetting in België, nu twee jaar geleden, zijn er in Nederland diverse acties op touw gezet om de komst van de varkenspest te verkleinen. Zo is er een protocol gemaakt die moet helpen bij het opsporen van wilde zwijnen en een draaiboek voor een uitbraak bij de varkenshouders. Ook is er een 'plan van aanpak besmetting AVP' opgesteld. Dit is afgestemd met de provincies, de faunabeheereenheden en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Het plan is in februari 2020 ook geoefend in een crisisoefening, met als scenario een besmetting bij een wild zwijn.
Daarnaast heeft de 'taskforce (tijdelijke organisatie) Roadmap preventie AVP' een plan opgeleverd waarin aanbevelingen staan die de kans op introductie verder kunnen verkleinen. In het orgaan zitten natuurbeschermingsorganisaties, provincies, de POV en het ministerie van Landbouw. De taskforce is bezig met de uitvoering van de aanbevelingen.
Handelsbeperkingen
De minister weet dat het sluiten van de grenzen voor Duits varkensvlees gevolgen kan hebben voor de Nederlandse handel. Ook is ze bewust van de prijseffecten die voor de Nederlandse varkenshouderij kunnen ontstaan. Volgens Schouten is er voor nu geen reden dat de besmettingen in Duitsland invloed hebben op de export vanuit ons land. Nederland kan wel problemen krijgen bij een besmetting in ons land.
De bewindsvrouw gaat daarom een plan opstellen hoe Nederland zich kan voorbereiden op eventuele handelsbelemmeringen. Ze noemt daarbij het importverbod dat China voor Duits varkensvlees oplegde „Ik zet mij in om grenzen open te houden of te krijgen bij handelsbarrières. Er is geregeld overleg met de exporteurs over het op gang houden van export naar bijvoorbeeld China en veel andere landen ten tijde van een uitbraak. Hierin wordt opgetrokken met de Europese Commissie en andere EU-landen zoals Frankrijk, Duitsland, België en Denemarken.”