Veel animo voor POV’s lange staarten project
Het onderzoeksproject liet aanvankelijk ruimte voor vijftien deelnemende varkenshouders. Tijdens de kick off van dit project bleek de animo groter blijkt te zijn. De inzet is daardoor ook veranderd: alle geïnteresseerden kunnen volgens het persbericht aanhaken en „De netwerken gaan vanaf 1 april gaan de netwerken van start.”
De redenen dat varkenshouders willen meedoen zijn breed: veel geïnteresseerden willen werken aan maatschappelijke vraagstukken. Maar ook aan het verbeteren van dierenwelzijn en gezondheid van varkens op het eigen bedrijf. Daarnaast zien varkenshouders kansen in de markt. Kansen om zich te onderscheiden in bijvoorbeeld afzet van het product. En natuurlijk biedt niet-couperen de varkenshouders ook arbeidsgemak.
Europese beleid
Tijdens de informatieavond over dit onderwerp werd informatie gegeven over het Europees beleid, Nederlandse implementatie en de aanpak van het onderzoek. Henk van de Velde van het ministerie van LNV lichtte het Europese beleid toe. Mark Vossen, dagelijks bestuurslid POV, ging in op de implementatie van wetgeving in Nederland. De vraag die daarbij speelt is of het verantwoord is om te stoppen met couperen. En zo ja, wanneer en onder welke voorwaarden. Het onderzoek gaat input leveren op deze vragen.
Opzet en bedoeling
Anita Hoofs van Wageningen UR lichtte de opzet en bedoeling van het onderzoek toe. Varkenshouders gaan in netwerkverband experimenteren op het eigen bedrijf. In dit meerjarig project, worden zij daarbij begeleid door de eigen adviseurs en door experts uit de sector. Stapsgewijs worden tomen op bedrijven niet gecoupeerd en gemonitord. Wanneer staartbijten voorkomen wordt, wordt verder opgeschaald binnen het bedrijf. Elk bedrijf kent daarbij zijn eigen tempo. Het is een samenspel tussen varkenshouder, personeel, dierenarts, voorlichter en experts vanuit het onderzoeksproject.
Bijscholing
Begin maart is de samenstelling van de netwerken bekend. De deelnemende varkenshouders starten dan met een bijscholingscursus. Ook worden de risicofactoren op het bedrijf in kaart gebracht. Aan de hand van deze inventarisatie komt er voor elk bedrijf een plan van aanpak. Vervolgens starten de varkenshouders stap voor stap met het houden van varkens met lange staarten. Daarbij delen zij continu kennis met elkaar, hun begeleiders en experts.