Vegaworst, vegaschnitzel en vegakip mogen blijven van EU; sojamelk mag niet meer
Een ruime meerderheid van de Europarlementariers stemden tegen (379), het voorstel kreeg 284 stemmen mee. In een ander voorstel werd wel voor een verbod op namen voor zuivelvervangers gestemd. Dat was geen verrassing, omdat het Europees Hof van Justitie dit al eerder bepaalde. Namen als vegaworst of vegaburger mogen dus wel blijven bestaan.
CDA'er Annie Schreijer-Pierik baalt van het besluit. De Europarlementarier op haar website: „Het is een slecht signaal voor consumenten en boeren dat het Europees Parlement de eigen EU-wetgeving over voedselinformatie in de wind slaat en nu ten gevolge van een sterke vegalobby een uitzondering maakt voor hyperbewerkte vegaproducten.”
Frankrijk
Ze geeft wel aan dat er Frankrijk wetgeving van kracht is. dat blijft zo. Schreijer-Pierik hoopt dat daarvan een corrigerende werking op de interne Europese voedingsmarkt zal uitgaan. „Vlees is vlees en zuivel is zuivel. De hoogste EU-rechter heeft al in 2017 in een arrest bepaald dat een beschrijvende aanvulling ‘plantaardig’, ‘vega’ of ‘niet-dierlijk’ op een voedseletiket onvoldoende is om verwarring bij consumenten te voorkomen bij misbruik van dierlijke zuivelbenamingen."
ProVeg Nederland is teleurgesteld. „Hoewel we de stem van het Europees Parlement tegen het invoeren van een verbod op vleesnamen voor plantaardige producten verwelkomen, betreuren we het ten zeerste dat het heeft gestemd voor zulke vergaande en schadelijke beperkingen op plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Het is moeilijk voorstelbaar hoe het Europees Parlement zo'n positieve positie in één gebied kon innemen, en een dergelijke negatieve positie in het andere", zegt Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland.
„Het al bestaande verbod op plantaardige zuivelnamen wordt door dit amendement tot in het extreme doorgetrokken. Zelfs een zo duidelijk ondubbelzinnige omschrijving als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’ is volgens deze stemming niet toegestaan. Dit toont eens te meer aan dat deze regels niets te maken hebben met consumentenbescherming, en alles met marktbescherming voor de intensieve veehouderij. Het belang van miljoenen EU-consumenten om bekende plantaardige alternatieven voor zuivelproducten te kiezen, legt het Parlement naast zich neer”
Ze noemt het besluit ook een grote klap voor de plantaardige voedingssector. „Producenten van plantaardige zuivel kunnen nu worden opgezadeld met aanzienlijke financiële lasten en praktische uitdagingen rond het hernoemen, rebranding en remarketing van producten en het potentieel van hoge juridische kosten."