Column: Leegdraaien
Een zeugenhouder komt in een slecht jaar 250 euro per zeug tekort. Met deze wetenschap is 2018 voor veel bedrijven het jaar om leeg te draaien. Klinkt rigoureus en dat is het bij definitief stoppen ook maar ik doel op depop-repop; aansluitend bij het thema Gezondheid. Onze laatste spreker Geert Beltman lichtte dit toe: hij bevolkte zijn bedrijf met 3.000 nieuwe zeugen met de hoogste gezondheid. Hij voert nu nog steeds fokgelten aan en omdat deze uiteraard ook SPF zijn, is dat een reële optie.
Zelf heb ik het nooit aangedurfd om te ruimen, mede door een vervelende ervaring in 1992 met aangekochte SPF-gelten. Maar kom aan, we zijn ruim een kwart eeuw verder en er is meer kennis. Volgens collega’s met ervaring heeft het hen 300 euro per zeug gekost en verdienden ze dit binnen drie jaar terug. Bij leegdraaien aan de vooravond van een prijsdal met opnieuw 250 euro verlies, houdt dit in dat de terugverdientijd hooguit een jaar is. De complete sector heeft baat bij meer gezonde bedrijven; we liggen in Nederland ver achter op koers.
Tijdens een prijsdal is bovendien elk big er één teveel; het is dus voor iedereen lonend wanneer in elk dal een deel van de bedrijven depop-repop toepast. Nadien draai je geen big meer per zeug; het voordeel moet vooral bij de vleesvarkens behaald worden. Het loont de moeite om een sectorale stimuleringsregeling op te zetten voor telkens 10-15 procent van de bedrijven. Wanneer een zeugenstal leeg draait, moet de vleesvarkensstal ook; anders heeft het geen zin. Om in de race te blijven moet Nederland naar 1.000 gram groeipotentie met lagere voerkosten en door minder vaccinaties eveneens lagere gezondheidskosten.