Column: Volger of setter
In 2010 was de spekdikte gemiddeld 15, 4 millimeter, nu gemiddeld 13,3 millimeter bij 95 kilo geslacht gewicht. Kasper Bekker, accountmanager vleesvarkens bij ForFarmers, vertelt op pagina 26 dat hij verwacht dat de spekdikte in 2020 onder de 13 millimeter zal uitkomen dankzij de genetische vooruitgang. Het succes van die genetische vooruitgang is ook terug te zien in de SEUROP-classificaties: zie pagina 24 van deze Pig Business. Het percentage varkens dat binnen de S- en E-categorie geslacht wordt, neemt toe. R-, O- en P-classificaties komen niet of nauwelijks meer voor. Het vlees van de Nederlandse varkens wordt steeds magerder. Dat hebben we met z’n allen goed gedaan zal je denken. Inspelen op de wens van de consument.
Maar... de wens van de consument is veranderd. Internationaal gezien blijkt er een toenemende vraag te zijn naar varkens met meer spek en intramusculair vet. De Nederlandse varkens zijn zo mager geworden dat het moeilijk is om de internationale markt nog goed te bedienen. Om de trend naar nog magerder te doorbreken heeft Vion in 2017 de nieuwe aflevermodule 'Robuust' geïntroduceerd. Op dit moment is het nog te vroeg om daar de resultaten van te zien. Het afleveren van borgen of sturen met voer zijn de snelste manieren om varkens te leveren binnen deze nieuwe module. Maar voor een grotere omslag zullen varkenshouders andere keuzes moeten gaan maken op het gebied van genetica. Dat vergt tijd. Het toont aan dat de sector inflexibel is en niet snel kan inspelen op een veranderende marktvraag. Schrale troost is dat de toonaangevende fokkerijorganisaties allemaal dezelfde ‘magere’ koers varen. Varkenshouders zullen daardoor niet snel te maken krijgen met sterke concurrentie; alleen vraaguitval is een risico.
Volgen Nederlandse varkenshouders de trend van meer spek? Of blijven ze doen waar ze goed in zijn: mager vlees produceren? Worden ze trendvolger? Of... misschien zelfs trendsetter?
Tekst: Joyce Cornelissen
Beeld: Ruth van Schriek