Structureel verlagen slachtsnelheid juridisch niet mogelijk
De NVWA heeft nu op basis van Europese regelgeving de bevoegdheid om tijdelijke verlaging van de slachtsnelheid toe te staan, als bepaalde normen op het gebied van dierenwelzijn worden overtreden. Na een aangenomen motie van Tjeerd de Groot (D66) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) onderzocht de minister of het juridisch mogelijk is om structureel de slachtsnelheid te verlagen en zo het dierenwelzijn te verbeteren.
Na onderzoek blijkt dit juridisch niet mogelijk te zijn. „Een snelheid waarop het ene slachthuis goed functioneert, en welzijn, voedselveiligheid en voldoende toezicht kunnen houden geborgd zijn, kan bij een ander slachthuis tot problemen leiden. Ik kan dan ook niet één generieke snelheid (per diersoort) vastleggen", schrijft Schouten.
Na de Covid-19-uitbraken in slachthuizen is samen met het ministerie van Sociale Zaken (SZW) en het ministerie van Volksgezondheid (VWS) ook onderzocht of op basis van de Arbowet of de Wet publieke gezondheid de slachtsnelheid per direct (structureel) omlaag gebracht kan worden. „De ministers van SZW en VWS zien daartoe geen juridische mogelijkheden. Daarnaast is het zo dat alle slachthuizen anders zijn, en er daarom ook niet één getal te noemen is voor de maximale slachtsnelheid, ook niet voor slachthuizen die dezelfde soort dieren met dezelfde methode slachten", valt te lezen in de brief.
Strengere controle
Het ministerie gaat strenger toekijken bij het doorvoeren van technische aanpassingen, waarmee bijvoorbeeld de slachtsnelheid verhoogd kan worden. „Ik zal, in samenwerking met de NVWA, toetsen of de voorgenomen aanpassingen effect kunnen hebben op met name dierenwelzijn en hoe eventuele risico’s voor dierenwelzijn voorkomen kunnen worden", aldus Schouten.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Agrio archief
Bron: Tweede Kamer