Mest bewerken met een beetje stroom als oplossing voor stikstofdossier
Electrodialysetechnologie bestaat al langer. Aan de TU Delft wordt op verschillende plekken gewerkt aan elektrodialyse als methode om energiezuiniger afvalwater te zuiveren, energie op te wekken en grondstoffen uit afvalstromen te halen.
Adriaan Lieftinck en Edward Sibeijn van de Delftse start-up MEZT en hoogleraar Jules van Lier, bedachten dat met behulp van een elektrisch spanningsveld en een set membranen ook mineralenstromen als stikstof, fosfaat en kali, uit de mest kunnen worden gehaald. Dit resulteert in een kunstmeststroom, maar er kan ook elektriciteit worden opgewekt van de in dit proces vrijkomende ammoniak.
MEZT werd in april 2020 opgericht en de TU Delft is als mede-eigenaar nauw betrokken bij de ontwikkeling van het bedrijf. Ook Wageningen University is als project- en onderzoekspartner verbonden aan de start-up.
50 tot 95 procent stikstof uit drijfmest
In tegenstelling tot andere systemen hoeft de mest niet door de membranen geperst, maar stroomt deze erlangs. Hierdoor omzeilt deze techniek het probleem van verstopte membranen. Het uiteindelijke doel is om 50 tot 95 procent van de stikstof te onttrekken aan drijfmest. Volgens de ontwikkelaars zijn er verschillende voordelen ten opzichte van de gangbare stikstof extractie methoden. Zo zijn er zijn geen chemicaliën nodig, zoals loog. Het proces vraagt weinig stroom en de mest hoeft, in tegenstelling tot andere methodes, niet te worden verhit. Vooral dat laatste zorgt voor een flink lagere CO2-voetafdruk. Het apparaat gebruikt heel weinig stroom en is klein en veilig genoeg om gewoon op het boerenerf te plaatsen, zo stellen Lieftinck en Sibeijn.
Prototype
MEZT werkt momenteel hard aan de doorontwikkeling van hun prototype en is op zoek naar financiers. De start-up werkt samen met LennTech. Samen met LennTech hoopt MEZT eind 2020, begin 2021 een eerste versie te bouwen waarmee op boerderijen getest kan worden. Ook is het bedrijf in gesprek met verschillende veehouders over de toepassing van hun apparaat.
Lees ook: TU Delft start-up MEZT gaat stikstofproblematiek te lijf