Onrust op de markt raakt de financiën van zeugenhouders
Sinds april 2019 ging de rekening-courantpositie bijna elke maand omhoog. Dit had te maken met de hoge opbrengsten voor varkenshouders. Door de varkenspest in China was er veel behoefte aan import en dat vertaalde zich in gunstige prijzen. De prijs steeg naar een top van 173.000 euro in maart dit jaar. Daarna stopte de stijging door de uitbraak van Covid-19. De vraag vanuit de horecasector viel weg en China blokkeerde Nederlandse slachterijen nadat personeel daarvan besmet raakte met het virus. Daarnaast kreeg de sector ook nog te maken met varkenspest. De varkensprijzen zijn door dit alles sinds maart flink gedaald. Dit had ook effect op de uitgaven. Deze waren in het derde kwartaal lager dan vorig jaar.
De zeugenhouders krijgen de grootste klappen door de marktverstoringen. Dit heeft de maken met de forse daling van de biggenprijzen in de afgelopen maanden door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. De stand van de rekening-courant daalde naar 69.000 euro eind september. Dat is iets lager dan eerder dit jaar, maar nog wel steeds hoger dan september vorig jaar.
De biggenprijzen lagen in het derde kwartaal gemiddeld 22 euro onder het niveau van vorig jaar. De biggenhandel kreeg vanaf april door de Covid-19-crisis last van prijsdruk bij de exort naar Zuid-en Oost-Europa. Ook werd vanaf september de export van biggen naar Duitsland voor Nederlandse varkenshouders lastiger door de varkenspest. De binnenlandse afzet staat daardoor onder druk omdat het biggen aanbod groter is dan de vraag. „Zolang er overschot op de varkensmarkt is als gevolg van deze handelsbelemmeringen zal de biggenprijs onder druk blijven", schrijft de bank.
Geen daling bij vleesvarkenshouders
De financiële positie van vleesvarkenshouders is in het derde kwartaal van 2020 nauwelijks gedaald. Eind september stond de stand op 129.000 euro. Dat is een zeer kleine daling van 1.000 euro ten opzichten van juni dit jaar. Het bedrag is nog wel steeds 47.000 euro hoger dan september vorig jaar. „Deze stabilisering is de resultante van lagere prijzen van zowel vleesvarkens als biggen", aldus ABN Amro.
Vooruitzichten ongewis
Volgens ABN Amro zijn de vooruitzichten nog ongewis. Door de Duitse 'schweinenstau' is er minder ruimte voor het opleggen van biggen door Nederlandse zeugenhouders. Ook zijn Duitse vleesvarkenshouders bang voor afzetproblemen dus zijn ze minder bereid om op te leggen.
De Nederlandse slachterijen kunnen wel leveren naar China. De opbrengstprijzen zouden daarmee wel omhoog kunnen. Tegelijkertijd is er een overschot aan biggen, met prijsdruk tot gevolg. Op de korte termijn zullen vleesvarkenshouders daarvan profiteren. Door Covid-19 is het lastig voorspellen hoe de markt zich op korte termijn gaat ontwikkelen, aldus ABN.