Column: Is dit de laatste week dat de varkensprijs onveranderd blijft?
De situatie wordt elke week een beetje slechter en tijdens het rondbellen kwam eigenlijk de vraag: Is dit de laatste week dat de varkensprijs op een onveranderd blijft staan? Niet dat we de prijs zo graag naar beneden wil hebben of dat handelaren daar nu direct op zitten te wachten, maar de tendens is steeds iets minder.
Gemor van vleesvarkenshouder is het laatste dat we kunnen gebruiken
Het aanbod is ruim, de slachtgewichten zijn hoog en de prijs van de onderdelen gaan wederom weer naar beneden. Het gemiddelde van de onderdelen komende week is een daling van 4 tot 5 centen en daarmee is een deel van de marge van de slachterijen in de afgelopen weken weer verloren gegaan. De slachterijen willen niet voor het verlies werken en daarmee komt een daling van de varkensprijs steeds dichterbij. De Boerenvarkensprijs houdt het deze week ook nog op een onveranderd van 1,47 euro en daarmee is ook de mening van de meeste handelaren het beste verwoord. Het is nu zaak om deze onveranderde status nog zo lang mogelijk vol te houden, want bij een daling wordt de situatie er niet beter op. Ik gebruik de woorden van een handelaar: ‘Gemor van de vleesvarkenshouder is wel het laatste dat we er nu bij kunnen gebruiken.’ Dit is natuurlijk lastig vooral als je op dit moment als handelaar al je energie nodig hebt om alle varkens geplaatst te krijgen.
Vier maanden nagenoeg onveranderd
De prijs van de vleesvarkens staat sinds half juli in Nederland al redelijk vast. Heel anders is de situatie in Duitsland waar de prijs twee maanden geleden direct na de uitbraak van de AVP met 20 centen daalde. Deze prijs wordt echter nog lang niet overal betaald. Op de vrije markt ligt de prijs nu op 1,06 euro geslacht gewicht en daar wordt een aantal handelaren wel fors beter van. Sommigen hebben de kosten ook nog eens fors verhoogd. Dus hier is de Duitse varkenshouder dubbel de klos. Dan komt er ook nog bij dat er vaak direct weer biggen moeten worden ontvangen, want anders wordt er helemaal niks gehaald. Het lijkt er ook nog niet op dat de situatie in Duitsland snel beter gaat worden. Er is een achterstand van ruim een half miljoen varkens, zo wordt er gezegd, al zie je ook dat er nogal wat Duitse varkens met name naar Polen worden geëxporteerd. Daardoor gaat de achterstand niet veel groter worden.
Het zou goed zijn voor de markt als de achterstand de komende maand kan worden ingehaald en daarmee de druk van de markt weg wordt gehaald. De onrust is namelijk niet alleen slecht voor de Duitse varkensmarkt, maar ook voor de Europese markt. Waar je ook kijkt naar de prijzen, of het nu Polen is of Italië, Frankrijk of Spanje, ze staan overal onder druk. Denemarken is net als Nederland het enige land dat prijs onveranderd heeft weten te houden.
Wat is de verwachting voor de komende weken? Het is en blijft een verwachting, maar de druk wordt groter om de onveranderd in stand te houden en we zullen in november rekening moeten houden van een aanpassing van de varkensprijs in negatieve zin voor de varkenshouder. Maar hoop doet leven.
Biggenmarkt blijft vooralsnog heel lastig
De biggen markt blijft heel moeilijk met prijzen van de biggen op de vrije markt van 20 euro. Het maakt niet veel uit of je nu een koppel van 200 of 2000 biggen wil hebben. Er zijn er genoeg voorradig. Hier in de buurt van Oost-Nederland zie je ook een aantal stallen bevolkt worden die al geruime tijd hebben leeg gestaan en dat bewijst des te meer dat de druk ook hier groot is. Het aantal geëxporteerde biggen blijft op ruim 125.000 dieren staan en dat komt vooral dat Spanje veel biggen blijft opnemen. Duitsland neemt 30.000 minder op dan dat je zou mogen verwachten in een normale week. Door al deze omstandigheden blijft de Boerenbiggenprijs onveranderd op een laag niveau van 24,50 euro.
AVP: Zorg dat het aantal zwijnen snel daalt
Minister Schouten zegt dat er geen extra dreiging is voor AVP nu deze ziekte ook in Duitsland is. De boodschap klinkt voor mij hetzelfde in oren zoals dit voorjaar toen het RIVM mededeelde dat de kans op corona nihil was. We weten inmiddels wel beter. Met de AVP gaat het dezelfde kant op. Onderschatting is het slechtste wat je kan doen. De AVP heeft deze week ook in Duitsland alweer een sprongetje gemaakt van tientallen kilometers en is nu inmiddels op 25 kilometer van de Poolse grens geconstateerd. Nog 550 kilometer voordat het in Nederland is. Niet dat ik hoop dat het hierna toe komt, want AVP in Nederland kon wel eens de doodsteek voor de sector zijn; net als corona is voor de nertsenhouders.
Ik zie overal wilde zwijnen. Deze vreten alles en nu vrachtwagenchauffeurs uit het buitenland door corona meer op zichzelf zijn aangewezen, en dus ook het voedsel van thuis meebrengen, is het risico steeds groter aan het worden dat via dit voedsel een besmetting kan optreden. Nogmaals zwijnen vreten alles en we zijn niet klaar met alleen waarschuwingsborden voor chauffeurs. Mijn oproep aan de minister: Zorg dat het aantal zwijnen snel daalt, dat zwijnen niet in de buurt van parkeerplaatsen kunnen komen. Minister, doe uw werk of is het terugdringen van stikstof belangrijker? Is het niet beter dat de POV het heft zelf in de handen neemt. Om rond parkeerplaatsen van wegen waar wilde zwijnen zitten zelf op voldoende afstand een hekwerk te plaatsen. Daarmee is het belang van alle varkenshouders het best gediend en is er ook minder discussie of heffingen wel goed worden gebruikt.