FAO en OIE lanceren nieuwe initiatief bestrijding varkenspest
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/72/228/varkenspest_nvwa_rvs_932.-detail.jpg)
Volgens de FAO en de OIE is er geen bewijs van een vertraagde verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. De dierziekte heeft alleen al in Azië geleid tot het verlies van meer dan 7 miljoen varkens; momenteel worden meer dan 50 landen in Afrika, Azië en Europa getroffen. „Ons doel is voorkomen dat deze ziekte zich verspreidt en uiteindelijk uitroeien met behulp van de nieuwste wetenschappelijke kennis, beste praktijken en internationale normen ”, verklaarde directeur-generaal Qu Dongyu van de FAO. „Het niet controleren van het AVP brengt de voortgang op weg naar de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in gevaar.”
Alle betrokkenen worden daarom opgeroepen om maatregelen te nemen om verspreiding tegen te gaan, diergezondheid en dierenwelzijn te bevorderen en het levensonderhoud van boeren veilig te stellen. Directeur-generaal Monique Eloit van de OIE waarschuwde dat ‘geen enkel land veilig is voor Afrikaanse varkenspest’. Het aantal landen dat uitbraken aan de OIE meldt, blijft toenemen. „Dit is de grootste uitbraak van dierziekten van onze generatie", aldus Eloit.
Wereldwijde controle
De ziekte is een grote bedreiging voor veel economieën en voor de voedselzekerheid en het levensonderhoud van miljoenen mensen, benadrukten beide organisaties. Wereldwijde controle over deze dierziekte kan door geen enkele sector of land alleen worden bereikt, daarom zijn gecoördineerde inspanningen van alle actoren in de varkensproductieketen en daarbuiten vereist. Dit is nu mogelijk met het nieuwe initiatief van wereldwijde inspanningen ter bestrijding van grensoverschrijdende dierziekten (GF-TAD's).
Nationale risicoanalyse en risicobeheer
FAO en OIE drongen er bij hun leden en partners op aan om mee te doen met het nieuwe intiatief en in actie te komen. Er moet overal een nationale risicoanalyse en risicobeheer komen, inclusief noodplanning en maatregelen voor preventie en vroege detectie. Boeren, dierenartsen, slagers, jagers, leveranciers en andere groepen moeten worden geïnformeerd over het risico van AVP en moeten worden ondersteund bij de implementatie van bioveiligheidsmaatregelen.
Vaccin
Grenscontroles voor varkensvlees en varkensvlees moeten worden ingevoerd om verspreiding tussen landen te voorkomen, en de illegale handel moet worden gestopt. Bovendien moet het onderzoek naar en de ontwikkeling van potentiële vaccins tegen AVP worden geïntensiveerd, waaronder internationale steun voor het verbeteren van laboratoriumdiagnostiek en snelle screeningstools.
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: FAO