Belgische varkenshouderij slaakt noodkreet
Volgens Vergrote halen verschillende problemen het bestaansrecht van de Vlaamse varkenshouderij tegelijk onderuit. De dreiging van de Afrikaanse varkenspest blijft als een donkere wolk boven de markt hangen en ook de gevolgen van de coronacrisis laten de varkenshouders niet ongemoeid. In een open brief roept varkenshouder Bart Vergote op tot steun en solidariteit. „De situatie is nijpend en zéér dringend. Daarom een open brief aan alle betrokken personen op alle beleidsniveaus: kan de varkenssector op jullie steun rekenen?”
Varkenspest 2018
De Belgische varkenshouderij heeft door de uitbraak van varkenspest in 2018 een behoorlijk klap gekregen en is daardoor minder weerbaar geworden. Per direct sloten alle niet-Europese exportlanden hun grenzen voor alle varkensvlees van Belgische origine. Sterk dalende prijzen voor varkens en biggen bleven niet uit, de afzet kon enkel nog binnen Europa gebeuren. Iedere varkenshouder legde zijn hoop bij de ons omringende landen, en in het bijzonder bij Duitsland.
Covid-19
De Belgische varkenshouders doen een dringende oproep naar de andere schakels in de varkenssector en de politiek om hen bij te springen in deze moeilijke periode. De sector is volgens Vergrote in diepe crisis. De Vlaamse varkenssector heeft in deze moeilijke tijden zwaar te lijden onder de stijgende grondstofprijzen in de wereld, de opnieuw opflakkerende Covid-19 pandemie, de lage marktprijzen en de onzekere afzetvooruitzichten van onze varkens. Afzetgarantie is voor een varkensbedrijf van cruciaal belang. Door de wegvallende afzetmogelijkheden komen de varkenshouders nu ook in de problemen om hun biggen een plaatsje te geven.
Lastenverlagingen nodig
De brief gaat verder: „Wij roepen op om alles uit de kast te halen en de sector niet aan haar lot over te laten. Wij roepen op om alle mogelijke lastenverlagingen voor de varkenssector te activeren. Wij roepen op om de sociale bijdragen voor de lopende en volgende kwartalen kwijt te schelden met behoud van rechten (pensioenopbouw). Wij roepen op om alle certificeringskosten, sanitaire bijdragen, FAVV-heffingen en andere lasten kwijt te schelden. Wij roepen op om zonder uitstel op Europees niveau de varkensmarkt te ondersteunen omwille van de nooit geziene marktverstoring, zowel door AVP als door Covid-19. Wij roepen op om zonder uitstel de ganse varkensketen te helpen door tijdelijke interventie op de markt.”
Alleen door gerichte tussenkomsten kan volgens Vergrote de nodige financiën gegenereerd worden, waardoor de varkenshouders opnieuw wat ademruimte krijgen om hun dagelijkse werkzaamheden verder te zetten.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Algemeen Boerensyndicaat, ABS)