POV doet noodoproep aan ministerie: zet in op innovatie in plaats van vermindering vee
Het ministerie opent de tweede stoppersregeling in 2021. Het is nog niet duidelijk wanneer precies. Voor de LBV kunnen melkvee-,varkens-en pluimveehouders zich in het nieuwe jaar opgeven. Ook als ze niet door de provincie als piekbelaster van stikstof zijn aangemerkt.
Dinsdag 3 november werd al de regeling 'provinciale aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden' geopend. Provincies kunnen daarmee onder andere varkenshouderijen in de buurt van Natura 2000-gebieden opkopen. Dit gebeurt wel op basis van vrijwilligheid. De regeling is met name gericht op 'piekbelasters' die met hun bedrijf veel stikstof uitstoten.
De provinciale opkoopregeling maakt deel uit van een breder steunpakket van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In totaal stelt het ministerie 350 miljoen euro beschikbaar aan de provincies, waarvan dinsdag 3 november de eerste 100 miljoen vrijkomt. Met het opkopen van veehouderijen komt in dat gebied ruimte vrij voor natuurherstel en ontwikkeling, schrift het ministerie. „Zo kan worden gewerkt aan natuurherstel en ontstaat tegelijkertijd meer ruimte voor blijvende agrariërs in dat gebied en voor andere ontwikkelingen. Bovendien worden agrariërs die willen stoppen op deze manier geholpen."
Al bijdrage geleverd
De POV verzet zich tegen de LBV die in het nieuwe jaar opent. Het wijst daarbij ook naar het verleden. „Sinds 1990 heeft de varkenshouderij 81 procent ammoniak gereduceerd, het aandeel van de varkenshouderij in de totale stikstofuitstoot is dan ook klein. Het lijkt erop dat voor verdere reductie van ammoniak en stikstof weer eerst gekeken wordt naar de varkenshouderij: de natuur wordt daar niet wijzer van."
De warme sanering zorgt al voor een krimp van 10 procent, weet de organisatie. „Wat de POV betreft heeft de varkenshouderij hiermee al een grote bijdrage geleverd aan natuurherstel. Een totale uitverkoop van de sector moet worden voorkomen." Door de warme saneringsregeling stoppen vleesvarkensbedrijven. Varkenshouders die biggen houden, kunnen de jonge dieren daardoor in de toekomst moeilijker kwijt. „Bij een dergelijke forse afname van bedrijven is het nodig om te zorgen voor een nieuw evenwicht in de markt. Hiervoor is tijd en stabiliteit in regelgeving nodig", aldus de POV.
Verduurzaming krijgt geen tijd
De organisatie is van mening dat de sector de tijd niet krijgt om verduurzaming uit te voeren, die zorgt voor lagere stikstofuitstoot in de toekomst. Het noemt daarbij het Actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij. „Door dit programma uit te voeren haalt de varkenshouderij haar doelen ook in de toekomst. De sector heeft een overheid nodig die daarbij ondersteunt. Maar door de stroom aan nieuwe stoppersregelingen krijgt de sector deze kans niet. Er gaat veel tijd, energie en geld naar uitkopen van bedrijven in plaats van innovatie, en dat willen wij een halt toeroepen."
Duidelijkere doelen
De POV vindt dat de LBV aan voorwaarden moet voldoen die nu niet in de regeling zijn meegenomen. Zo moeten er duidelijkere doelen worden gesteld die gekoppeld zijn aan de te behalen Kritische Depositie Waarde in kwetsbare natuurgebieden. „Het simpelweg opkopen van dierrechten dient dit doel niet. Sterker nog, wij willen dierrechten kunnen behouden (we krimpen immers al fors) voor toekomst voor varkensbedrijven in Nederland", aldus de organisatie, die vindt dat met innovatie veel meer reductie van stikstof valt te behalen dan door het verminderen van vee. „Ondernemers die willen stoppen hebben bovendien ook stikstofruimte nodig om wat anders te kunnen gaan doen. De regeling moet daarin voorzien."
De POV doet een oproep aan de minister om 'de regeling zuiver te houden': „gericht op minder depositie op kwetsbare natuur en alleen daar inzetten waar een significant effect wordt bereikt. Het overige geld kan beter ingezet worden voor het Actieprogramma om de varkenshouderij verder te verduurzamen. De minister heeft haar steun voor dit Actieprogramma uitgesproken maar POV ziet daar in te weinig terug."