Kamer niet enthousiast over Schouten's mestvisie
De mestvisie die de minister in september presenteerde is een stip op de horizon, vertelde ze. Het zou moeten leiden tot een landbouw die binnen de milieugrenzen blijft. Niet zoals nu, een sector die balanceert op die grens en van crisis naar crisis gaat. Ze legde nog eens uit dat ze in haar visie twee sporen biedt; of volledig grondgebonden - dus ruimte genoeg om alle mest te plaatsen - of mest volledig verwerken. Die grondgebondenheid hoeft volgens haar niet enkel op het eigen bedrijf plaats te vinden; via mestafzetcontracten kan dat ook bij een akkerbouwer in de buurt.
Flexibel
CDA, SGP en VVD pleiten juist voor een meer flexibele aanpak. In de mestaanpak die minister Schouten voorstelde moeten bedrijven hetzij al hun mest op eigen grond, of via contracten op de grond van een naburig akkerbouwbedrijf, kunnen afzetten, of al hun mest verwerken. Jaco Geurts (CDA) vond dat een boer eigen mest altijd op eigen grond moest kunnen afzetten, ook als hij niet al zijn mest zo kan afzetten. Hij sprak hierin mede namens de SGP. Helma Lodders (VVD) wilde weten waarom een pluimveehouderij met eigen akkerbouwtak de eigen mest niet op het eigen bedrijf zou kunnen plaatsen.
Maar dat kan juist wel, antwoordde de minister. Zolang die akker maar plaats biedt voor alle mest. Zij vertelde af te willen van een beleid waarin boeren een deel van de mest op eigen grond konden afzetten en de rest verwerken. Een dergelijke aanpak werkt volgens haar fraude in de hand en is moeilijk te controleren. Ze voelde er niet veel voor om met allerlei aanpassingen en maatwerk te komen. „Dat leidt weer tot meer regels, terwijl we de regeldruk juist willen verminderen."
Mestverwerking tijdelijk
Volgens D66 spaart de minister met haar visie de kool en de geit, door niet duidelijk te kiezen, maar in te zetten op grondgebondenheid en op mestverwerking. „En dat is een gemiste kans om de boer duidelijkheid te geven", stelde D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Volgens De Groot kan mestverwerking enkel een tijdelijke oplossing zijn, en moet Nederland uiteindelijk toe naar minder mestproductie.
Schouten ging daar niet in mee. Met mestverwerking kun je mest juist gerichter inzetten, beter de samenstelling beheersen, en fosfaatuitspoeling voorkomen. „Met mestverwerking kunnen we het gebruik van kunstmest terugdringen", stelde ze. „En daarmee zetten we een stap richting kringlooplandbouw."