Chinese media beticht Duitsland van coronabesmetting via verpakking varkensvlees
Een Chinese werknemer zou in een koelcel vol met Duits vlees het coronavirus hebben opgelopen via de verpakking van een schenkel. Dit zou gebeurd zijn tijdens een stop in Tianjin op 19 oktober. Het Duitse varkensvlees zou vanuit Bremen via Tianjin zijn afgeleverd aan de Chinese stad Dezhou. In totaal moesten acht personen in quarantaine nadat ze nauw contact hadden gehad met de bewuste persoon. Door de besmetting worden in de stad Tianjin nu weer strenge controles uitgevoerd.
Importverbod
Na de constatering van het AVP virus op een kadaver van een wild zwijn heeft China op 12 september een importverbod voor Duits varkensvlees afgekondigd. Transport over zee van Duitsland naar China duurt tussen de vier en zes weken. Volgens Agrarheute is het nog onduidelijk van welk slachthuis de varkensschenkel afkomstig is. Bremen zelf heeft geen varkensslachthuis en ook geen uit uitbeenderij. Daardoor is het uitgesloten dat het virus in de havenstad op het vlees terecht is gekomen.
Moeilijk te beoordelen
Het Federal Institute for Risk Assessment (BfR) kan de Chinese beschuldigingen nog niet weerleggen. Het instituut vindt de zaak uit China moeilijk te beoordelen. Volgens het BfR kan het virus enkele weken besmettelijk blijven onder vrieskou en in het donker. Het BfR acht deze transmissieroute onwaarschijnlijk, maar kan ze niet volledig uitsluiten. Zo zouden onhygiënische omstandigheden in de toeleveringsketen de kans op infectie door verpakking kunnen beïnvloeden.
Uit onderzoek van het BfR is gebleken dat de consumptie van vleesproducten of contact met besmette vleesproducten of oppervlakken nog geen coronabesmetting hebben veroorzaakt.