ABAB: ‘Depop-repop interessant bij benedengemiddelde biggenprijzen
Depop-repop (depopulation-repopulation) is een prima middel om een een flinke gezondheidsverbetering bij de zeugenstapel of vleesvarkens door te voeren. Dit vergt wel een goede planning en voorbereiding. Mits goed uitgevoerd, levert het veel financiële voordelen op, volgens DLV vooral voor vleesvarkens: tot circa 19 euro per jaar per varken. Om een goede gezondheid te halen en te handhaven zijn vergaande maatregelen nodig. Het zonder plan leegdraaien en herbevolken is zinloos waarschuwt DLV-Advies. De varkenshouder moet goed nadenken over aanpassing van zijn locatie en werkwijze om na opstart vrij van ziekten te blijven. Het toepassen van depop-repop is een uiterste maatregel die alleen werkt als de varkenshouder alles perfect voor elkaar heeft of kan krijgen, onderstreept DLV-Advies. Het compleet leeg draaien van een bedrijf en opnieuw opstarten is bij enkele ziekteverwekkers de enige optie om er echt vanaf te komen.
Grote investering
Het vervangen van de zeugenstapel vergt een grote investering. Deze investering is (deels) afhankelijk van de marktprijzen op het moment, weet ABAB. In een periode met hoge biggenprijzen, zoals in 2019 en het voorjaar van 2020, is het omzetverlies in een periode van leegstand groot. Gelijktijdig is de aankoopprijs van opfokzeugen gebaseerd op de biggenprijzen. Wanneer de biggenprijzen benedengemiddeld zijn, kan het volgens ABAB een goed moment zijn om een stap als depop-repop te overwegen.
Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding op depop-repop (depopulation-repopulation) is noodzakelijk. Het is daarbij zaak oog te hebben voor de interne en externe bio-security. Welke aanpassingen aan het bedrijf en bedrijfsvoering zijn noodzakelijk? En wat vraagt het van de ondernemer? Om deze en andere vragen een gedegen antwoord te krijgen heeft ABAB samen met DLV, Dap Lintjeshof en Topigs Norsvin een quickScan en rekenmodel ontwikkeld voor het verhogen van de diergezondheid in de varkenshouderij. Deze quickscan is een goede tool voor zeugenbedrijven die willen werken aan het structureel verhogen van de algemene gezondheidsstatus en daarmee de technische en financiële resultaten. De quickScan geeft de varkenshouder allereerst inzicht in de verbeterpunten voor zijn bedrijf op het gebied van de externe biosecurity. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Als de externe biosecurity niet op orde is, leiden alle inspanningen op de verbetering van de gezondheid niet tot het gewenste resultaat. Deze vragenlijst legt dus de eventuele zwakke plekken bloot die eerst aangepakt moeten worden voordat er verdere stappen gezet kunnen worden.
Financieel
Voor de varkenshouder die voldoet aan de voorwaarden van de externe biosecurity, is het interessant om de financiële gevolgen van het verhogen van de gezondheid door depop-repop in kaart te brengen. De centrale vraag daarbij is: wat voor investering vraagt dit en wat is de terugverdientijd? De rekentool houdt rekening met de eigen verwachte marktontwikkeling. Middels specifieke parameters die voor de onderneming gelden en de verwachte opbrengstprijzen van de biggen voor de komende 24 maanden gaat het model aan de slag. Op basis van de ingevulde gegevens ziet de varkenshouder vervolgens de maximale liquiditeitsbehoefte en het saldoverschil tussen het voortzetten van zijn huidige onderneming binnen de huidige vorm en het toepassen van depop-repop. Met het saldoverschil kan hij voor zijn bedrijf bepalen wat de terugverdientijd is op basis van te realiseren verbeteringen op technisch resultaat, hogere opbrengstprijzen en lagere gezondheidskosten. Daarnaast zijn er volgens ABAB nog voordelen van depop-repop die niet direct in cijfers uit te drukken zijn, zoals arbeidsvreugde en -gemak.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: ABAB Accountants, DLV Advies