TVL steunmaatregel COVID-19 bedraagt maximaal 90.000 euro
De TVL-regeling helpt bedrijven die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. Bij de NOW-regeling wordt een deel van de loonkosten van medewerkers door de overheid vergoed.
De definitieve voorwaarden zijn nog niet gepubliceerd. Maar zoals het er nu naar uitziet, moet er een omzetverlies van meer dan 30 procent zijn door de coronacrisis. De omzet in de betreffende periode, wordt vergeleken met de omzet in dezelfde periode in 2019. Het gaat dus over de maanden oktober tot en met december 2020. In kwartaal 1 en 2 van 2021 geldt een beperking van de SBI-code.
Een andere voorwaarde is dat er minimaal 3.000 euro aan vaste lasten zijn geweest in de betreffende periode. Loonkosten kosten horen daar niet bij, want die vallen namelijk onder de NOW-regeling.
Tegemoetkoming
De tegemoetkoming bedraagt maximaal 90.000 euro. De hoogte van de tegemoetkoming wordt bepaald aan de hand van het totale omzetverlies en een vastgesteld percentage voor vaste lasten per sector. De subsidie wordt berekend door de omzet van 2019 te vermenigvuldigen met het omzetverlies in Q4-2020. De uitkomst hiervan moet vermenigvuldigd worden met het percentage vaste lasten. Dit percentage is gekoppeld aan de SBI-code. De uitkomst hiervan moet minimaal 3.000 euro zijn om voor subsidie in aanmerking te komen. De subsidie is 50 procent van de uitkomst. Samengevat: Normale omzet x percentage omzetverlies x 50 procent = de subsidie. Dit bedrag moet minimaal 750 euro voor drie maanden bedragen om tot uitkering te komen.
Aanvragen
Aanvragen van de tegemoetkoming kan via de website van RVO. Varkenshouders hebben hiervoor eHerkenning niveau 1 of DigiD nodig. Vanaf medio november kunt u een aanvraag TVL 2.0 indienen.
Varkenshouders die vragen hebben over één of beide regelingen kunnen contact opnemen met Flynth. Het accountants- en adviesbureau kan varkenshouders zonder over eHerkenning alleen helpen als er een ketenmachtiging is afgegeven. Het regelen van een ketenmachtiging neemt minimaal tien werkdagen in beslag. Verder kan Flynth varkenshouders helpen bij het bepalen of de aanvraag zinvol is, meldt het accountants- en adviesbureau.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Flynth